Για ποιους λόγους η Apple μπορεί να παράξει αυτοκίνητα

Για ποιους λόγους η Apple μπορεί να παράξει αυτοκίνητα

Αλλά όχι μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια, λέει ένας αναλυτής. Και μόνο αν το αυτοκίνητο της πρόκειται να είναι πραγματικά ξεχωριστό.

του Φίλιπ Έλμερ-Ντεουΐτ

Ο Τόνι Σακονάγκι της Bernstein δεν είναι πεπεισμένος ότι η Apple πραγματικά θα αποφασίσει να περάσει στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων, αλλά είναι αρκετά βέβαιος ότι η εταιρεία εξετάζει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση. Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του, παρέθεσε τους πέντε λόγους για τους οποίους υποστηρίζει την άποψη αυτή:

1ος Λόγος: Ο κλάδος των αυτοκινήτων προσφέρει μια μοναδικά μεγάλη, προσπελάσιμη αγορά για την Apple, με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ανάπτυξης της Apple τα τελευταία χρόνια έχει βασιστεί στο iPhone και ότι η αγορά των υψηλής τεχνολογίας έξυπνων κινητών αναμένεται να παρουσιάσει χλιαρές προοπτικές ανάπτυξης, η αγορά αυτοκινήτων παρέχει μια τεράστια, σταδιακή ευκαιρία μιας αγοράς που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη  της Apple.

2ος Λόγος: Η Apple είναι μια εταιρεία παραγωγής προϊόντων που κατά το παρελθόν δεν έχει πτοηθεί από την είσοδο σε κλειστές αγορές. Η εστίαση της Apple βασίζεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας διαφοροποιημένων προϊόντων και τον ανταγωνισμό με καθιερωμένους ανταγωνιστές, πολλοί από τους οποίους ξοδεύουν σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

3ος Λόγος: Η Tesla απείλησε την αυτοκινητοβιομηχανία με ένα σχετικά μικρό προϋπολογισμό. Η Apple έχει σχεδόν απεριόριστους οικονομικούς πόρους.

4ος Λόγος: Αν και τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι μέτρια, τα υψηλής τιμής προϊόντα της Apple κατά το παρελθόν έχουν προσφέρει στην εταιρεία τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα δυσανάλογο μερίδιο επί των κερδών του κλάδου.

5ος Λόγος: Είναι πιθανό να αναπτυχθεί στην Κίνα μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια μια σημαντική ικανότητα παραγωγής αυτοκινήτων και θεωρούμε ότι η Apple θα είναι σε θέση να αναθέσει σε τρίτους παραγωγούς την κατασκευή/ συναρμολόγηση ενός αυτοκινήτου.

«Είμαστε άρα πεπεισμένοι ότι η Apple θα προχωρήσει στην παραγωγή ενός αυτοκινήτου»; διερωτάται ο Σακονάγκι. Και στη συνέχεια απαντά στην ερώτησή του:

«Όχι, εν μέρει επειδή η Apple είναι συνήθως πολύ υπομονετική μέχρι να κυκλοφορήσει ένα προϊόν στην αγορά και τελικά αυτό θα γίνει μόνο εάν πιστεύει ότι υπάρχει μια ευκαιρία που είναι πραγματικά ξεχωριστή. Θα πρέπει να συμβούν πολλά έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε (συμπεριλαμβανομένης της Apple) να γνωρίζει αν αυτό πράγματι θα πραγματοποιηθεί, ιδιαίτερα επειδή ο κατά παράδοση «απολυταρχισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών» της Apple είναι πολύ πιθανόν στην περίπτωση ενός αυτοκινήτου να σημαίνει ότι θα είναι εξολοκλήρου κινούμενο με ηλεκτρισμό και πιθανόν αυτόνομο, χαρακτηριστικά που αμφότερα απαιτούν την υπέρβαση σημαντικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών εμποδίων».

«Λάθος, ως συνήθως», αναφέρει σε ένα tweet ο Χόρας Ντεντιού της Asymco (αναφερόμενος στο Σακονάγκι, ελπίζω, και όχι σε εμένα). Το επιχείρημά του: Η Apple εισέρχεται σε μια αγορά μόνο αν πιστεύει ότι μπορεί να έχει σημαντική συμβολή, δηλαδή την αποκάλυψη και την επίλυση μιας ανολοκλήρωτης εργασίας που πρέπει να γίνει. «Το κέρδος προέρχεται από την επίλυση της ανολοκλήρωτης εργασίας», λέει. «Υπάρχουν άφθονα χρήματα που περιμένουν να ανταμείψουν εκείνους που το πετυχαίνουν».