Για τους επενδυτές, τα διαμάντια μπορεί να είναι ο νέος χρυσός

Για τους επενδυτές, τα διαμάντια μπορεί να είναι ο νέος χρυσός

Η εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση δαχτυλιδιών αρραβώνων στην Κίνα βοηθά στην άνοδο των τιμών.

Του Γιεν Βίζνερ

Ο χρυσός έχει χάσει τη λάμψη του – τουλάχιστον σαν επένδυση. Από το καλοκαίρι του 2011 όπου ανήλθε στο υψηλό των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά, η τιμή του έχει μειωθεί κατά 30%. Όμως οι επενδυτές πλέον αρχίσουν να εστιάζουν σε ένα άλλο πολύτιμο υλικό: τα διαμάντια.

Ένας αυξανόμενος ενθουσιασμός επικρατεί τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο τα διαμάντια να αποκτήσουν πραγματική περιουσιακή αξία για πρώτη φορά. Πράγματι, η Bain & Company καθώς και άλλες εταιρείες παρακολουθούν το ενδιαφέρον των επενδυτών στα διαμάντια και αναρωτιούνται αν ο πολύτιμος λίθος, από επενδυτική σκοπιά, μπορεί να γίνει ο επόμενος χρυσός ή πλατίνα.

Διαβάστε ακόμη: Από τα διαμάντια της Victoria’s Secret στις… εφαρμογές υπολογιστών

Το 2013 ένας όμιλος επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ξεκίνησε ένα Χρηματιστήριο Διαμαντιών στο Λος Άντζελες όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν διαμάντια (δίχως σκοπό να τα κάνουν κοσμήματα). Τον Σεπτέμβριο, μια εταιρεία από το Σικάγο ονομαζόμενη GemShares ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Nasdaq OMX για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δείκτη Διαμαντιών Επενδυτικής Ποιότητας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε πραγματικά διαμάντια.

Ένα απρόσμενο γεγονός που προκαλεί τη ζήτηση είναι η εκρηκτική διάθεση στην Κίνα για διαμαντένια δαχτυλίδια αρραβώνων. Καθώς ο πλούτος έχει αυξηθεί εκεί και η πολιτική του ενός παιδιού έχει αφήσει τη χώρα με περισσότερους άνδρες απ’ ότι γυναίκες, οι γυναίκες αυτές έχουν βρει ένα νέο καλό φίλο, τρόπον τινά. «Αν είσαι γυναίκα στην Κίνα και θες ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι σίγουρα μπορείς να βρεις έναν άνδρα να στο αγοράσει», λέει ο ντε λος Ρέιες, διευθυντής στην T Rowe στο τμήμα Τιμών και Εξορυκτικής Στρατηγικής Παγκόσμιων Μετάλλων.

Διαβάστε ακόμη: Ένα πορτοκαλί διαμάντι αξίας 35,5 εκατομμυρίων δολαρίων

Η ζήτηση για διαμάντια έχει αυξηθεί και στις ΗΠΑ, χάρη στην βελτίωση της οικονομίας. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια επεξεργασμένων διαμαντιών το 2013, αύξηση 16% σε σχέση με το 2012 σύμφωνα με τον Όμιλο Rapaport. Η μέση τιμή των διαμαντιών αυξήθηκε σχεδόν 14% στα 1.855 δολάρια ανά καράτι πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο είναι εφικτή η επένδυση σε διαμάντια με την ίδια ευκολία όπως στο χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα. Εξάλλου, ενώ η τιμή του χρυσού υπολογίζεται ανά ουγγιά, τα διαμάντια βαθμολογούνται βάσει όχι μόνο μεγέθους αλλά και επεξεργασίας, καθαρότητας και χρώματος – και σε ένα βαθμό, το γούστο του αγοραστή.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Bain, υπάρχουν σχεδόν 16.000 συνδυασμοί αυτών των τεσσάρων παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή κάθε λίθου, καθώς και ένας βαθμός υποκειμενικότητας εφόσον οι εκτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν μέχρι και 30% μεταξύ τους.