Γιατί χρειάζεστε πραγματικές διακοπές

Γιατί χρειάζεστε πραγματικές διακοπές

Είναι Αύγουστος, κι ήρθε η στιγμή να σας θυμίσουμε όλα τα καλά πράγματα που προκύπτουν από μερικές μέρες πραγματικών διακοπών.

της Κάθριν Ρέινολντς Λιούις

Τι ειρωνεία! Προσπαθώ σαν τρελή να τελειώσω τη συγγραφή ενός άρθρου πάνω στα πλεονεκτήματα των διακοπών, ώστε να μπορέσω κι εγώ να πάρω την διάρκεια μιας εβδομάδας άδεια από τη δουλειά, μαζί με την οικογένειά μου.

Ως δημοσιογράφος που έχει καλύψει θέματα σχετικά με την εργασία για πάνω από μία δεκαετία, έχω διαβάζει αμέτρητες μελέτες γύρω από την τόνωση της δημιουργικότητας, της ενέργειας και της παραγωγικότητας που προκύπτει από την περίοδο που θα περάσετε μακριά από το γραφείο. Κι όμως, θεωρώ δύσκολο το να βγάλω τελείως την πρίζα – ώστε να θέσω σε εφαρμογή τα πορίσματα των ερευνών.

Η ουσία είναι ότι ζούμε σε μία κουλτούρα που τσιγκουνεύεται τις διακοπές. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη από τις 21 αναπτυγμένες χώρες που μελέτησε το Κέντρο Έρευνας για την Οικονομική Πολιτική που δεν απαιτεί από τους εργοδότες την παροχή άδειας με αποδοχές στους εργαζόμενους. Κι όμως, από την εργασιομανή Ιαπωνία ως τη χαλαρή Γαλλία, όλες οι υπόλοιπες χώρες επιβάλλουν την παροχή από 10 έως 30 ημερών πληρωμένων διακοπών. Μία μελέτη που εκπονήθηκε από την Expedia το 2012 βρήκε ότι, κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούν ούτε δύο από τις 14 ημέρες διακοπών που έχουν στη διάθεσή τους.

Πέντε τρόποι να προστατέψετε το μυαλό και την καριέρα σας

Ξεκουράστε το μυαλό σας
Όλοι συμφωνούν ότι οι δουλειές του μέλλοντος θα απαιτούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικές προσεγγίσεις. Τότε, όμως, γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι περισσότερες ώρες σε ένα γραφείο σημαίνουν και αποτελεσματικότερη εργασία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραγωγικότητα των ανθρώπων κορυφώνεται ότι εργάζονται από 35 ως 50 ώρες την εβδομάδα, βάσει της δομής και του τύπου του επαγγέλματος. Υπάρχει ένας λόγος γιατί ο Χένρυ Φορντ συμφώνησε στην εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 40 ωρών: τα στοιχεία που ο ίδιος ο Φορντ είχε συλλέξει έδειξαν ότι οι επιπλέον εργάσιμες ώρες δεν αύξαναν ουσιωδώς την παραγωγικότητα.

Κι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε σχέση με τις διακοπές. Μία μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα κατέληξε ότι όταν έχεις φυσική και χρονική απόσταση από ένα πρόβλημα, (δηλαδή διακοπές), τότε είσαι σε θέση να συλλάβεις πιο δημιουργικές λύσεις.

Οι τρεις μεγαλύτερες οχλήσεις στο γραφείο

Στην υγειά σας
Όταν την προηγούμενη εβδομάδα χρειάστηκα 10 ώρες για την έρευνα και τη συγγραφή ενός κειμένου που θα έπρεπε να μου πάρει λιγότερο από πέντε ώρες, τότε άρχισα να υποπτεύομαι ότι τόσο η παραγωγικότητα όσο και η δημιουργικότητά του χρειάζονταν τόνωση. Κι αυτό συνιστά συνταγή για διακοπές.

Το 2000, μία μελέτη 13.000 μεσήλικων ανδρών βρήκε ότι όσοι δεν πήγαν διακοπές για πέντε χρόνια στη σειρά είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους πήραν τουλάχιστον μία εβδομάδα άδεια το χρόνο. Επιπλέον, οι ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης βρήκαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι γυναίκες δεν είναι απρόσβλητες. Το 2005, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν τουλάχιστον δύο φορές άδεια το χρόνο είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης και δήλωσαν εντονότερη μητρική ικανοποίηση, σε σχέση με όσες έπαιρναν άδεια λιγότερο από μία φορά στα δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Wisconsin Medical Journal.

Διακοπές και social media πάνε μαζί;

Χρόνος με την οικογένεια
Πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου τρέμει τις διακοπές. Δεν είναι μόνο ότι ανησυχώ για όλη τη δουλειά που θα με περιμένει όταν επιστρέψω. Είναι και το ότι θα πρέπει να μαγειρεύω και να καθαρίζω για τα παιδιά μου, φροντίζοντάς τα 24 ώρες το 24ωρό, για οχτώ ολόκληρες μέρες. Απολαμβάνω το να έχω μισή μέρα για τον εαυτό μου σε ένα ήσυχο γραφείο, και να φτιάχνω μεσημεριανό φαγητό μόνο για μένα.

Όμως, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την Kelton, εκ μέρους της Walt Disney, βρήκε ότι ο ποιοτικός χρόνος αυξάνεται σε 82% του χρόνου που ξοδεύεται με τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών, σε σχέση με 50% του χρόνου στο σπίτι. Επιπλέον. 97% των γονέων δήλωσαν ότι μοιράστηκαν με τα παιδιά τους κάτι νέο σχετικά με τους ίδιους τους εαυτούς τους κατά τις διάρκεια των διακοπών, και ένα 54% λέει ότι όλη η οικογένεια είναι πιο τρυφερή.

Ύπνος
Το μυαλό και το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση κάθε μέρα, υπό τη μορφή χαλάρωσης και ύπνου, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα με νέα αποθέματα πνευματικής και σωματικής ενέργειας. Όμως, χρειαζόμαστε και περιοδικά διαλείμματα διάρκειας μεγαλύτερης του ενός σαββατοκύριακου, για να συνέλθουμε από το καθημερινό στρες. Και μόνο το να καλύψετε τις ώρες χαμένου ύπνου θα σας κάνει να νιώσετε μεγάλη διαφορά.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να είστε παραγωγικοί εν κινήσει