Γιατί η Μεγάλη Παραίτηση φτάνει φέτος στο τέλος της

Γιατί η Μεγάλη Παραίτηση φτάνει φέτος στο τέλος της
Photo: pixabay.com
«Είναι σαν να μην συνέβη ποτέ η πανδημία.»

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά όταν πρόκειται για το μέλλον της εργασίας, θα εμπιστευτούμε τον εμπειρογνώμονα που προέβλεψε την καθοριστική τάση στον εργασιακό χώρο της εποχής της πανδημίας.

Ο Anthony Klotz, αναπληρωτής καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο University College του Λονδίνου, επινόησε τον όρο «Μεγάλη Παραίτηση» τον Μάιο του 2021 κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg.

«Όταν υπάρχει αβεβαιότητα, οι άνθρωποι τείνουν να μένουν στη θέση τους, οπότε υπάρχουν συσσωρευμένες παραιτήσεις που δεν συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε τότε ο Klotz. Ο ρυθμός αυτών των παραιτήσεων επιδεινώθηκε από τις «πολλές προσωπικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με την πανδημία» αναφορικά με τις αξίες, τα πάθη και την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

47 εκατομμύρια Αμερικανοί παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους το 2021∙ 46,6 εκατομμύρια παραιτήθηκαν πέρυσι. Αυτό συνιστά μια σχετικά μικρή μείωση, αλλά ο Klotz λέει ότι φέτος θα υπάρξει μια κατακόρυφη πτώση καθώς η αγορά εργασίας θα εξισορροπηθεί.

Χάρη σε μεγάλο βαθμό στην απειλή της ύφεσης και σε ένα κύμα απολύσεων εκατομμυρίων ατόμων σε όλους τους τομείς, τα ποσοστά των παραιτήσεων έχουν επιβραδυνθεί τόσο πολύ που «είναι σαν να μην συνέβη ποτέ η πανδημία», δήλωσε ο Klotz στο CNBC Make It την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πανδημία σίγουρα συνέβη, αλλά αυτό που δεν έχει διαρκέσει είναι η αυτοπεποίθηση της εποχής της πανδημίας ότι μια υπέροχη νέα δουλειά περιμένει πάντα στη γωνία. Η αισιοδοξία των εργαζομένων ότι θα βρουν έναν ισχυρό νέο ρόλο έχει μειωθεί κατακόρυφα, δήλωσε ο Klotz, και οι εργαζόμενοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παραιτηθούν αν δεν έχουν κάτι νέο στη σειρά. «Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες μειώνουν τις προσλήψεις, όσοι αναζητούν εργασία θα έχουν λιγότερες επιλογές και η παραίτηση γίνεται πιο δύσκολη».

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι που προσχώρησαν πρόσφατα στη Μεγάλη Παραίτηση δυσκολεύονται να βρουν δουλειά περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Ακόμη και αν η παραίτηση έχει βγει από τη μόδα, οι εργοδότες θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων φέτος, προβλέπει ο Klotz. Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή επέκτασης των παροχών, αύξησης των μισθών και ενδεχομένως ακόμη και κάμψης των εντολών επιστροφής στην εργασία.

«Εάν παίρνετε αυτό που θέλετε από την τρέχουσα δουλειά σας, υπάρχει μικρότερο κίνητρο να παραιτηθείτε», δήλωσε ο Klotz στο CNBC. «Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το γεγονός ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι καλύτερες τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στις αλλαγές πολιτικής που έκαναν οι εταιρείες».

Μικρές τεχνικές λεπτομέρειες

Βεβαίως, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν απόλυτα τον Klotz. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση JOLTS, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 11 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας υψηλό πέντε μηνών. Και σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σχεδιάζουν να ζητήσουν αύξηση φέτος – και δηλώνουν ότι πιθανότατα θα παραιτηθούν αν δεν πάρουν. Αλλά δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με τον εμπειρογνώμονα, αν και ο ίδιος ο Klotz εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις.

Δεν έχουν ανακτήσει την απόλυτη εξουσία οι εργοδότες όλων των κλάδων, σημείωσε ο Klotz. Κλάδοι όπως η υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές εξακολουθούν να αισθάνονται τη συμπίεση των δύο ετών των Μεγάλων Παραιτήσεων και συνέχισαν τις προσλήψεις με ταχείς ρυθμούς για να περιορίσουν τις απώλειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλέον, άλλοι ειδικοί προβλέπουν ότι ακόμη και αν η Μεγάλη Παραίτηση υποβιβαστεί σε …Μικρότερη Παραίτηση φέτος, τα αφεντικά δεν θα διατηρήσουν το πάνω χέρι για πολύ καιρό.

«Πέρα από τον βραχυπρόθεσμο θόρυβο του οικονομικού κύκλου της άνθησης και της πτώσης, υπάρχουν πολύ σαφείς αντίξοες συνθήκες προσφοράς εργασίας σε ολόκληρο τον προηγμένο βιομηχανικό κόσμο», παρατήρησε τον περασμένο μήνα στο Fortune ο Aaron Terrazas, επικεφαλής οικονομολόγος της ιστοσελίδας εργασίας Glassdoor. «Η γήρανση του πληθυσμού και η βραδεία μετανάστευση σημαίνουν ότι το εκκρεμές της αγοράς θα πρέπει να γυρίσει πίσω προς τους εργαζόμενους σύντομα».

«Η Μεγάλη Παραίτηση, η ήσυχη αποχώρηση και τα επίπεδα-ρεκόρ των κενών θέσεων εργασίας απέδειξαν ότι ο πόλεμος για ταλέντα έχει τελειώσει και το ταλέντο έχει κερδίσει», προσέθεσε η Carin Van Vuuren, επικεφαλής μάρκετινγκ στην εταιρεία SaaS Greenhouse. «Η δύναμη θα παραμείνει στα χέρια των υποψηφίων και αυτοί θα συνεχίσουν να είναι επιλεκτικοί ως προς το για ποιον και πού θα εργαστούν – αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη ύφεση όπου θα δούμε όσους αναζητούν εργασία να κερδίζουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com