Γιατί η πανδημία του κορωνοϊού θα κάνει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ακόμα μεγαλύτερες

Γιατί η πανδημία του κορωνοϊού θα κάνει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ακόμα μεγαλύτερες
epa07117122 American businessman and Executive Chairman of Google Eric Schmidt speaks at the Prime Minister's Technological Innovation Committee Prize ceremony, in Jerusalem, Israel, 24 October 2018. Israeli Prime Minister Netanyahu hosts Chinese Vice President Wang Qishan to participate in the annual conference of the Israel-China Joint Innovation Conference, where they signed eight joint agreements between the two countries in science and technology, life sciences, innovation and health. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον πρώην CEO της Google.

της Danielle Abril

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, κάνει την εξής πρόβλεψη για την εικόνα του κλάδου της τεχνολογίας αφότου υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού: «Το Big Tech θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο».

«Τα ισχυρότερα εμπορικά σήματα και οι ισχυρότερες εταιρείες θα επανέλθουν γρηγορότερα» είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη. Και προσέθεσε ότι «η ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, εάν διοικηθεί σωστά, τείνει να αναδύεται ισχυρότερη μετά από έναν χρόνο».

Ο Schmidt ήταν CEO της Google από το 2001 μέχρι το 2011 και εκτελεστικός πρόεδρος της Google ή της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, μέχρι το 2017. Συμμετέχοντας σε μια σειρά ομιλιών με την επωνυμία Forecast, οργανωμένες από την εταιρεία analytics Collective, μοιράστηκε τα διδάγματα που άντλησε από την εμπειρία της Μεγάλης Ύφεσης και προέβη σε προβλέψεις για την περίοδο μετά τον κορωνοϊό.

Αν και ο Schmidt δεν συζήτησε συγκεκριμένα τη Google – διαθέτει πάνω από 4 εκατομμύρια μετοχές – αναφέρθηκε στην Amazon ως ένα βασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την ιδέα περί μεγέθυνσης των ήδη μεγάλων εταιρειών. Επειδή τα φυσικά καταστήματα είναι κλειστά και οι άνθρωποι φοβούνται να περπατήσουν έξω, ο διαδικτυακός πωλητής λιανικής προσπαθεί να διαχειριστεί μια τεράστια αύξηση στις παραγγελίες. Ύστερα από το τέλος της πανδημίας, το πιθανότερο είναι ότι οι νέοι πελάτες θα παραμείνουν πιστοί στην εταιρεία, είπε ο Schmidt.

Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές εποπτικές αρχές των ΗΠΑ είχαν εντείνει τον έλεγχο μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, η Amazon και το Facebook εστιάζοντας στις επιχειρηματικές πρακτικές τους.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας γίνονταν ολοένα και πιο ισχυρές, συνθλίβοντας τους μικρότερους ανταγωνιστές, και ότι έκαναν κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών.

Σε όσους ανησυχούν με την αυξανόμενη ισχύ αυτών των εταιρειών, ο Schmidt λέει το εξής: «Η γενική απάντησή μου στο ερώτημα αναφορικά με την τεχνολογία και τη συγκέντρωση της εξουσίας είναι περισσότερες επενδύσεις και περισσότεροι ανταγωνιστές».

Ουσιαστικά, προτείνει οι επενδυτές να ποντάρουν σε εταιρείες που ίσως καταφέρουν να ανέλθουν και να κοντράρουν τους εταιρικούς Γολιάθ. Για παράδειγμα, η εταιρεία τηλεδιάσκεψης με βίντεο Zoom θα μπορούσε δυνητικά να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Big Tech.