Γιατί ο Τραμπ επαναφέρει την επιθετική ρητορική για τη μετανάστευση

Γιατί ο Τραμπ επαναφέρει την επιθετική ρητορική για τη μετανάστευση
(FILES) Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the media at the end of the day's proceedings during his criminal trial at Manhattan Criminal Court in New York City, on May 29, 2024. In an electoral system in which money is the ultimate kingmaker, Donald Trump has been courting the country's billionaires -- and they have their checkbooks ready. The ability of the 77-year-old presumptive Republican presidential nominee to raise money from average Americans is unchallenged, and his historic criminal conviction in New York has not dented the operation in the slightest. Trump's campaign team says he raised more than $53 million in the 24 hours after March 30th verdict, which saw him found guilty on 34 felony counts of falsifying business records in a conspiracy to unlawfully influence the 2016 election. (Photo by Charly TRIBALLEAU / POOL / AFP) Photo: AFP
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να καθορίσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με έντονη ρητορική κατά της μετανάστευσης στην πρώτη του προεκλογική ομιλία μετά την καταδίκη του στη Νέα Υόρκη. Κατηγόρησε τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, για πολιτική «εισβολής», παρά το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος με εκτελεστικό διάταγμα. Ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει αυστηρούς δασμούς στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όπως η Κίνα, εάν εκλεγεί ξανά τον Νοέμβριο.

Στην ομιλία του στην Αριζόνα, πολιτεία που ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν εφαρμόζει πολιτική «ανοίγματος» των συνόρων. Το 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε την Αριζόνα με μικρή διαφορά 10.000 ψήφων.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που στερεί από τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ το δικαίωμα του ασύλου, όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως για επτά συνεχόμενες ημέρες.

«Την πρώτη ημέρα της θητείας μου, θα ακυρώσω το σκανδαλώδες διάταγμα του ‘αγύρτη Τζο’», δήλωσε ο Τραμπ στο ενθουσιασμένο πλήθος. Κατηγόρησε το διάταγμα ότι υποστηρίζει την «εισβολή», τη διακίνηση παιδιών και ναρκωτικών. Δεσμεύτηκε να τερματίσει όλες τις πολιτικές «ανοίγματος των συνόρων» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει αυστηρούς δασμούς στις χώρες που δεν λαμβάνουν μέτρα για να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. «Έχουμε τεράστια οικονομική δύναμη», είπε ο Τραμπ, και εάν μια χώρα, όπως η Κίνα, δεν βοηθήσει να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, «θα τους τσακίσω στους δασμούς».

Η ασφάλεια των συνόρων και η μετανάστευση έχουν γίνει κεντρικά ζητήματα ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ σε πέντε μήνες, στις οποίες θα αναμετρηθούν ξανά ο Μπάιντεν και ο Τραμπ, όπως και το 2020. Οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να κατηγορούν τον Μπάιντεν για την «εισβολή» των μεταναστών.

Η εμφάνιση του Τραμπ στην Αριζόνα ήταν η πρώτη μετά την καταδίκη του στα τέλη Μαΐου από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για παραχάραξη λογιστικών εγγράφων, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει πληρωμές σε πορνοστάρ ενόψει των εκλογών του 2016, τις οποίες κέρδισε.

Το διάταγμα του Μπάιντεν διευκολύνει επίσης τις απελάσεις μεταναστών στο Μεξικό με ελάχιστες εξαιρέσεις και προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα επιτρέπεται να εισέρχονται ξανά όταν ο αριθμός τους μειωθεί σε 1.500 ημερησίως, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία. Επικριτές σχολίασαν ότι ο Μπάιντεν αντιγράφει την πολιτική του Τραμπ στο ζήτημα αυτό.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης μπορεί να καθορίσει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: