Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια; – Ερευνητές μπορούν να προβλέψουν το διαζύγιο με ακρίβεια 94% – Πού βασίζονται

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια; – Ερευνητές μπορούν να προβλέψουν το διαζύγιο με ακρίβεια 94% – Πού βασίζονται
Photo: pixabay.com
Οι πιο κοινές παγίδες στις σχέσεις που οδηγούν σε διαζύγιο.

Της Alexa Mikhail

Τα ζευγάρια αναζητούν πάντα το μυστικό της επιτυχίας, ειδικά καθώς περίπου το 40% των πρώτων γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο.

Για να εξερευνήσει το κλειδί για μια μακροχρόνια σχέση, ο John Gottman, ερευνητής σχέσεων και γάμου και θεραπευτής, ίδρυσε το The Gottman Institute, μαζί με τη σύζυγό του, ψυχολόγο Julie Gottman. Το ινστιτούτο παρέχει δεδομένα σχετικά με την πιθανότητα διαζυγίου και συμβουλές για επιτυχημένους γάμους.

Μετά από δεκαετίες έρευνας και παρατήρησης χιλιάδων ζευγαριών, ο ερευνητικός βραχίονας του ινστιτούτου έχει εντοπίσει τις πιο κοινές παγίδες στις σχέσεις που οδηγούν σε διαζύγιο. Οι Gottman έχουν προβλέψει τις πιθανότητες διαζυγίου με ακρίβεια 94% από την έρευνά τους πάνω στη συμπεριφορά περισσότερων από 40.000 ζευγαριών όλα αυτά τα χρόνια. Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό της επιτυχίας;

Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά αν τα δύο μέρη ενός ζευγαριού «στραφούν» το ένα προς το άλλο, αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη μακροζωία της σχέσης.

«Όταν τα δύο μέρη του ζεύγους στρέφονται το ένα προς το άλλο, αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανταποκριθούν στην προσπάθεια του άλλου για σύνδεση» έγραψαν οι Gottman σε άρθρο του CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το να στραφείς προς τον ή τη σύντροφό σου μπορεί να μοιάζει με μια μικρή χειρονομία αναγνώρισης και φροντίδας, αλλά σηματοδοτεί στο άλλο άτομο ότι το βλέπουν, το ακούνε και το εκτιμούν.

«Το να στραφείς προς τον άλλον περιλαμβάνει από μικρά πράγματα, όπως η προσπάθεια να τραβήξεις την προσοχή του φωνάζοντας το όνομά του, έως μεγάλα πράγματα, όπως το να ζητάς να ικανοποιηθούν βαθύτερες ανάγκες σου», σημειώνουν οι Gottman.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια στρέφονται προς τον σύντροφό τους 20 φορές περισσότερο από τα ζευγάρια που περνάνε κρίση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman.

Έξι χρόνια μετά το γάμο, στα ζευγάρια που έμειναν μαζί στρεφόταν ο ένας προς τον άλλο το 86% του χρόνου σε σύγκριση με το 33% του χρόνου για τα ζευγάρια που χώρισαν. Με άλλα λόγια, το Ινστιτούτο Gottman διαπίστωσε ότι το να ανταποκρίνεσαι στην προσπάθεια του άλλου να στραφεί προς εσένα είναι ένα κρίσιμο μέρος ενός υγιούς γάμου.

Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα από το Ινστιτούτο Gottman, τέσσερα αρνητικά στυλ επικοινωνίας προβλέπουν επίσης σε μεγάλο βαθμό το διαζύγιο: κριτική, περιφρόνηση, άμυνα και απομόνωση.

Για να αποφύγετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, εξασκηθείτε στο να διατυπώνετε τις ανάγκες σας, να αναλαμβάνετε την ευθύνη όταν χρειάζεται και να θυμάστε την αγάπη σας ο ένας για τον άλλον. Η απομόνωση, ειδικότερα, λαμβάνει χώρα όταν «φαίνεσαι σαν να είσαι συνεχώς απομακρυσμένος ή απασχολημένος», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman, κάτι που είναι αντίθετο με το να στρέφεσαι στον άλλον.

Επομένως, την επόμενη φορά που ο σύντροφός ή η σύντροφός σας ζητήσει να παρακολουθήσετε μαζί ένα αστείο βίντεο στο YouTube, μην φύγετε. Ακόμα καλύτερα, καθίστε και παρακολουθήστε το μαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com