Γκάμπριελ: Ανεύθυνη η μη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος

Γκάμπριελ: Ανεύθυνη η μη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος

Απαραίτητη η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. 

«Ανεύθυνη ενέργεια» χαρακτηρίζει την μη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα”, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «είναι απαραίτητη η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» και ευελπιστώντας σε προσέγγιση των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Κ. Γκάμπριελ τονίζει ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να διασωθεί διασπώντας την και υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν το θέλει αυτό και λιγότερο από όλους η Γερμανία».

Κάνει λόγο για στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος έναρξης συζήτησης, τώρα, για αλλαγή των Συνθηκών καθώς, μεταξύ άλλων «κάτι τέτοιο μόνο θα βάθαινε τις υπάρχουσες ρωγμές. Αυτήν την πολυτέλεια δεν την έχουμε».

Ερωτηθείς για την άνοδο του «ευρωσκεπτικισμού, λαϊκισμού και εθνικισμού», ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι δεν ισχύει η εδραιωμένη πεποίθηση πως «η υπόσχεση της ΕΕ για ευημερία αποτελεί αυτοματισμό», επισήμανε ότι «η ανάπτυξη δεν πρέπει να στραγγαλίζεται μέσω υπερβολικά αυστηρών δημοσιονομικών στόχων», εκτίμησε ως λανθασμένη την πεποίθηση πως η οικονομική ανάπτυξη είναι αρκετή, ώστε να πειστεί ο κόσμος για τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την «αταλάντευτη στήριξη της Ευρώπης» εκ μέρους των Ελλήνων, «παρά την πραγματικά δύσκολη οικονομική τους κατάσταση». Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κατέστησε σαφές ότι η πόρτα της Ευρώπης θα παραμείνει ανοιχτή για τα Δ. Βαλκάνια «που βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι», χωρίς να αποκρύπτει τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και τον εκνευρισμό του για τη σύγκριση της σημερινής Γερμανίας με την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού, στην οποία πολλάκις προβαίνει ο Ρ. Τ. Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι στη διπλωματία «υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα, κατά την οποία πρέπει να συνεργαστείς πάλι με τον άλλον σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Καλό είναι να το έχουν υπόψή τους αυτό οι Τούρκοι εταίροι μας. Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην περιοχή, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ο κ. Γκάμπριελ τονίζει τη σημασία της συνέχισης της κοινής στάσης σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκ μέρους της ΕΕ, καθώς «η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και ούτε μπορούμε να αγνοήσουμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία», προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παρακαμφθεί και τασσόμενος υπέρ των προσπαθειών, ώστε να μην διακοπούν οι συνομιλίες με την Ρωσία και για τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι ο Λευκός Οίκος έχει επίγνωση της κομβικής σημασίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «πιο ενεργή ενασχόληση με τα διεθνή ζητήματα χωρίς ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή Ευρώπη δεν θα είναι εφικτά», είπε ότι αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας υπάρχει στάση αναμονής, ενώ η Ευρώπη αναμένει πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να αποδέχονται την κοινή πορεία επιβολής των κυρώσεων».