Γράφουν και σβήνουν ονόματα στην Κουμουνδούρου

Γράφουν και σβήνουν ονόματα στην Κουμουνδούρου
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò ðñïóÝñ÷åôáé óôá ãñáöåßá ôïõ ÓÕÑÉÆÁ ãéá ôç óõíåäñßáóç ôçò ÐïëéôéêÞò Ãñáììáôåßáò ôïõ êüììáôïò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 21 Áõãïýóôïõ 2015. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

Πονοκέφαλο προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαρροές, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που περιμένουν και άλλα μέλη να επιλέξουν να μην μπουν στις λίστες.

του Αντώνη Αντζολέτου

Η στελέχωση των ψηφοδελτίων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα αυτής της προεκλογικής περιόδου, καθώς πέρα από τις 25 κενές θέσεις των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας το κυβερνών κόμμα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από διαρροές που έρχονται ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

Μετά το σχίσμα και την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας η κίνηση των «53» αναδεικνύεται σε αυτή την φάση ως η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέλη της να συνεδριάζουν πιθανότατα την Τετάρτη αν και δεν αναμένεται να τηρηθεί κοινή στάση.

Ο Τάσος Κορωνάκης, που είχε επιλέξει να μην παραστεί στη συνεδρίαση του Σαββάτου στην Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε χθες ένα δυνατό «ράπισμα» στην Κουμουνδούρου επιλέγοντας να παραιτηθεί από την θέση του. Άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική και για την επίσπευση των εκλογών χωρίς την διεξαγωγή συνεδρίου μιλώντας για «υποτίμηση του κόμματος», που δημιούργησε την εντύπωση αποδοχής του μνημονίου.

Στις «ηχηρές» απουσίες αυτών των εκλογών θα είναι η απουσία της Ηρούς Διώτη. Η βουλευτής Λάρισας, υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε, ανεξάρτητα από τους «53» που μετέχει, να μην είναι υποψήφια με το κόμμα της.Ήδη την άρνησή τους να μετέχουν στα ψηφοδέλτια έχουν εκδηλώσει τόσο η Μαρία Κανελλοπούλου, αλλά και ο Κώστας Δερμιτζάκης.

Στις διαρροές συγκαταλέγονται και οι ήδη αποστασιοποιημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Δημήτρης Κοδέλας. Ερωτηματικό αποτελεί αν ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου θα βρεθούν στις λίστες των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα δυο μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την υποψηφιότητά τους.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, η Μαρία Γιαννακάκη, υποψήφια πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές στην Αγίου Κωνσταντίνου, φαίνεται να είναι κοντά στην Κουμουνδούρου, με τις πρώτες επαφές να έχουν ήδη γίνει.

Θετική στο ενδεχόμενο να μπει στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι και η Ασημίνα Ξυροτήρη, η οποία είχε διαφωνήσει όταν τον περασμένο Ιανουάριο η ΔΗΜΑΡ δεν είχε συμβαδίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επαφή μεταξύ των δυο πλευρών.
Κοντά στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες και ο Μάρκος Μπόλαρης. Ο αποκλεισμός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές οφειλόταν στις αντιδράσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν όλοι οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων, που ως στελέχη του κόμματος ήταν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Η λογική με την οποία θα απαρτιστούν τα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι «να υπάρχει σεβασμός σε αυτούς που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά και στους επιλαχόντες», συμπληρώνοντας, πως «η διεύρυνση δεν αφορά γνωστά πρόσωπα , αλλά πρόσωπα άφθαρτα με θετικό πρόσημο».

Οι λίστες θα πρέπει να έχουν κλείσει 10 ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών με την επιτροπή ψηφοδελτίων να συγκροτείται υπό τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη. Για τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» στη συμφωνία και στα προαπαιτούμενα οι πληροφορίες συγκλίνουν πως τελικά θα συμπεριληφθούν στις νέες λίστες με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν με το νέο πρόγραμμα που θα αποφασιστεί.

Όλα τα θέματα που αφορούν τον εκλογικό σχεδιασμό, αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου με τη συμμετοχή μελών της Κεντρικής Επιτροπής (χωρίς τα 60 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας), των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: news247.gr