Guardian: H αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει

Guardian: H αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει

«Αρρωστημένο αστείο» χαρακτηρίζει την ιδιοκτησία σπιτιού στη χώρα μας η εφημερίδα. 

Αφιέρωμα στην ελληνική αγορά ακινήτων κάνει ο βρετανικός Guardian, που αναφέρεται σε δραματική πτώση των τιμών στην αγορά στέγης της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Η ιδιοκτησία σπιτιού στην Ελλάδα “αρρωστημένο αστείο” καθώς η αγορά ακινήτων καταρρέει». Αναφέρεται πως υπόγεια διαμερίσματα σε κάποιες συνοικίες της Αθήνας πωλούνται έναντι ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ στη Μύκονο εγχώριες διασημότητες σε οικονομική στενότητα πωλούν αντί πινακίου φακής τις πολυτελείς βίλες τους.

H εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της ΤτΕ, που μαρτυρούν πτώση τιμών κατά 32% την τελευταία τετραετία, με έλληνες μεσίτες που επικαλείται το δημοσίευμα να ανεβάζουν τη πτώση αυτή κοντά στο 50%.  Οι μεσίτες αυτοί επισημαίνουν ότι το 2005 έγιναν 250.000 πωλήσεις κατοικιών στην Αθήνα, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 3.600.

«Η έλλειψη ενδιαφέροντος πέρυσι εν μέρει λόγω της απίστευτης αύξησης στους φόρους ακινήτων, δεν έχει ξανακαταγραφεί από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», σχολιάζει ένας μεσίτης. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το ακίνητό τους, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 κατοικίες είναι άδειες.

Διαβάστε ακόμη: Μείωση κατά 10,3% στις τιμές των ακινήτων το 2013