H Βενεζουέλα ναυλώνει πλοία με χρυσό για να πληρώσει το χρέος της

H Βενεζουέλα ναυλώνει πλοία με χρυσό για να πληρώσει το χρέος της

Η Βενεζουέλα έστειλε ράβδους χρυσού αξίας  1,3 δισ. δολαρίων στην Ελβετία στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελβετικής τελωνειακής διοίκησης.

 

Ο χρυσός απεστάλη λίγες εβδομάδες πριν τις δυο μεγάλες αποπληρωμές του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής για τον τρέχοντα μήνα, συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμύριων δολαρίων. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η Βενεζουέλα είχε να πληρώσει μόνο τους κατόχους ομολόγων 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Από ότι φαίνεται, η χώρα ξεμένει από μετρητά και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσει, καθώς έχει μια σειρά μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφλήσει.

«Το γεγονός ότι μπορεί να χρεοκοπήσει η Βενεζουέλα είναι ένα μεγάλο ζήτημα», αναφέρει ο Ρας Ντάλεν Managing Partner της Latlnvest, μιας επενδυτικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική. «Η αλήθεια είναι ότι έχουν ξεμείνει από ιδέες», προσθέτει.

Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα χρησιμοποιεί τα αποθέματα χρυσού για να ολοκληρώσει τις πληρωμές της, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επιπλέον:

-Η Ελβετία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα χρυσού και έχει σφραγίδα αξιοπιστίας όσον αφορά την καθαρότητά του.

-Η Βενεζουέλα μπορεί επίσης να θέσει το χρυσό της ως εγγύηση σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο μετρητών από τις τράπεζες της Ελβετίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «σφουγγάρια χρυσού».

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο δεύτερος λόγος είναι και η πιο πιθανή αιτία της αποστολής του χρυσού.

Το Reuters νωρίτερα αυτόν το μήνα ανέφερε ότι η Deutsche Bank και η Βενεζουέλα προχώρησαν σε διαπραγμάτευση «χρυσού», ωστόσο η γερμανική τράπεζα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Πάντως, η αποστολή του χρυσού θεωρείται αρκετά ασυνήθιστη, όμως ως γνωστόν ο χρυσός είναι ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, αρκετές χώρες τον διατηρούν σε μέρη όπως στο θησαυροφυλάκιο της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Όμως,  ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες προτίμησε να κρατήσει τους ράβδους χρυσού στη χώρα το 2011 και το 2012 ως ένδειξη πατριωτισμού.

Ενόψει μεγάλων αποπληρωμών του χρέους και της οικονομικής κρίσης, όμως, η Βενεζουέλα στέλνει στην Ευρώπη χρυσό. Μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα η χώρα της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι τα συνολικά της αποθεματικά έχουν μειωθεί στα 14,5 δισ. δολάρια-στο χαμηλότερο, δηλαδή, επίπεδο από το 2003. Από αυτό το ποσό τα 10,9 δισ. δολάρια είναι σε χρυσό. Ωστόσο, έχει επιπλέον αποθέματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως διαμάντια και ασήμι.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα έχει λιγότερα από ένα δισ. δολάρια σε ταμειακά διαθέσιμα. «Δεν υπάρχουν αρκετά δολάρια προκειμένου να πληρωθούν εξωτερικά χρέη», σημείωσε ο Mauro Roca, οικονομολόγος της Goldman Sachs. «Το οικονομικό περιβάλλον είναι από τα χειρότερα του κόσμου. Είναι σαφώς μη βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Όπως και να έχει, η Βενεζουέλα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική ύφεση. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 720% το τρέχον έτος, ενώ η αξία του νομίσματός της- του Μπολιβάρ-έχει πέσει κατακόρυφα.

Από την άλλη, η Κίνα πλέον δεν μπορεί να της παρέχει οικονομική βοήθεια, καθώς ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές της Βενεζουέλας και για το λόγο αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα είναι πολύ πιθανόν να χρεοκοπήσει.