Οι αλλαγές στην ηγεσία της ΕΚΤ: Ποιος θα διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι;

Οι αλλαγές στην ηγεσία της ΕΚΤ: Ποιος θα διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι;
epa05560195 Mario Draghi (L), President of the European Central Bank (ECB), arrives for a meeting of the of the Bundestag's Committee on the Affairs of the European Union at the Bundestag parliament in Berlin, Germany, 28 September 2016. Draghi is in Berlin for a meeting with members of the Europe, budget, and finance committees of the German Bundestag. EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Η υποψηφιότητα, πάντως,  ενός Γερμανού για την διαδοχή του Ντράγκι, ενέχει κινδύνους αφού οι αγορές θα φοβηθούν απότομη έξοδο από το QE. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισέρχεται σε διετή περίοδο αλλαγών στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κορυφαία όργανα, περίοδο που πρόκειται να κορυφωθεί με την επιλογή του διαδόχου του προέδρου Μάριο Ντράγκι.

Μέχρι το τέλος του 2019, λήγει η θητεία των πέντε από τους επτά ανώτερους αξιωματούχους της Τράπεζας. Η πολιτική, το φύλο, αλλά και οι ικανότητες θα καθορίσουν την επιλογή των υποψηφίων. Η ίδια η ΕΚΤ ελάχιστο ρόλο θα διαδραματίσει, αφού η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο. Πρώτη κίνηση θα είναι η επιλογή νέου αντιπροέδρου που θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάσιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg ως διάδοχος του Ντράγκι προαλείφεται ο Γενς Βάιντμαν , ωστόσο η επιλογή ενός Γερμανού εμπεριέχει κινδύνους αφού οι αγορές θα φοβηθούν απότομη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως προσώπων, ο πραγματισμός και τα οικονομικά στοιχεία θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίζουν την πολιτική της ΕΚΤ.

Πηγή: Bloomberg/ ΑΠΕ