Η απόφαση που μπορεί να κρίνει ακόμη και το μέλλον του Facebook

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κρούσμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών φέρνει αναταραχές στο διασημότερο social media του κόσμου.

Η ικανότητα του Facebook να διαχειριστεί αυτή την τελευταία κρίση για παραβιάσεις στοιχείων θα καθορίσει εν τέλει το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας, δήλωσε αναλυτής της Goldman Sachs σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η μετοχή του Facebook ήταν αυτή με τη χειρότερη επίδοση χθες στον δείκτη S&P 500, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Μάρτιο του 2014. Η μετοχή της κατέγραψε βουτιά μετά από δημοσιεύματα το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα οποία η εταιρία πολιτικών αναλύσεων Cambridge Analytica κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία από τα προφίλ 50 εκατ. χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Το Facebook δέχεται πυρά για τον ρόλο του στην υπόθεση και κατηγορείται για παραβίαση δεδομένων.

«Σίγουρα εισάγει ένα επίπεδο αβεβαιότητας που δεν είχαμε δει πριν με το Facebook», δήλωσε σήμερα στο CNBC ο Χιθ Τέρι, επικεφαλής αναλυτής για τον τομέα του ίντερνετ στην Goldman Sachs. Ο Τέρι εξήγησε ότι κάθε ταχέως αναπτυσσόμενος τεχνολογικός γίγαντας είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με παρόμοια κρίση. «Το ίδιο ισχύει και για το Facebook. Το πώς θα το διαχειριστούν αυτό είναι που τελικά καθορίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον τους», δήλωσε ο Τέρι.

Διαβάστε ακόμη: Πώς ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχασε σε μια μέρα 6 δισ. δολάρια

Ένταλμα έρευνας στα γραφεία της Cambridge Analytica

Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ζήτησε ένταλμα για να ερευνήσει τα γραφεία της Cambridge Analytica.

«Ερευνούμε κατά πόσο η Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.

Αμερικανοί και Βρετανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το πώς η εταιρία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία το 2014 και γιατί το Facebook δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες του.

Στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας απέστειλε την Δευτέρα επιστολή στον Ζούκερμπεργκ ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για τα στοιχεία των χρηστών του Facebook.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ερευνά το Facebook. Η μετοχή της εταιρίας, που χθες σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%, υποχώρησε σήμερα περαιτέρω 1,8%.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης επίσης απέστειλε επιστολή στον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες. «Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις τους συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και είναι παραπλανητικές», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Ντέμιαν Κόλινς. Η επιτροπή αναμένει την απάντησή του Ζούκερμπεργκ έως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιστολή.