Η Coinbase προχωρά σε μια νέα συμφωνία με τη Circle που ίσως αλλάξει το κλίμα για τα crypto

Η Coinbase προχωρά σε μια νέα συμφωνία με τη Circle που ίσως αλλάξει το κλίμα για τα crypto
Coinbase logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrency are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on February 16, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Coinbase παίρνει μετοχικό μερίδιο στη Circle καθώς η Centre Consortium που διαχειριζόταν το USDC κλείνει.

Τη Δευτέρα, η Coinbase και η Circle, οι δύο εταιρείες πίσω από το USD Coin, συμφώνησαν σε νέους όρους που θα αλλάξουν τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση του USDC, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης μετοχικού μεριδίου στη Circle για πρώτη φορά από την Coinbase και το κλείσιμο της Centre Consortium που προηγουμένως διαχειριζόταν το stablecoin.

Η νέα συμφωνία αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη οικονομία και τη δημοτικότητα του USDC, καθώς αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο παγκόσμιο ρυθμιστικό περιβάλλον και ανταγωνισμό από άλλα stablecoins, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου ανταγωνιστή Tether και του πρόσφατα ανακοινωθέντος σταθερού νομίσματος PayPal. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Circle σχεδιάζει να λανσάρει το USDC σε έξι νέα chains τους επόμενους μήνες για να βοηθήσει στην αύξηση της υιοθέτησης, αν και η εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες.

Το USDC, που κυκλοφόρησε το 2018, είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, που σημαίνει ότι η τιμή του είναι κλειδωμένη στο 1 δολάριο υποστηριζόμενη από αντίστοιχα αποθεματικά που διατηρούνται σε περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα σε δολάρια. Ενώ η ιδέα για το εγχείρημα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από την Circle, η εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη κοινοπραξία με την ονομασία Center που θα διαχειριζόταν το νόμισμα, με την Coinbase να συμμετέχει ως συνεργάτης διανομής βοηθώντας στην κυκλοφορία του USDC τον Οκτώβριο του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς η δημοτικότητα των εφαρμογών αποκεντρωμένης χρηματοδότησης μεγάλωνε, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του USDC αυξήθηκε εκθετικά, από 500 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2019 σε σχεδόν 56 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2022. Οι αντίστοιχες αυξήσεις στα επιτόκια δημιούργησαν ένα απροσδόκητο κέρδος για την Coinbase και τη Circle, με τις δύο εταιρείες να πετυχαίνουν αποδόσεις στα περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν το USDC, συμπεριλαμβανομένων των γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου. Τα έσοδα από τόκους έγιναν σημαντική «σανίδα σωτηρίας» και για τις δύο εταιρείες κατά τη διάρκεια της πτωτικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τα έσοδα αυτής της κατηγορίας να αυξάνονται από 32,5 εκατομμύρια δολάρια για την Coinbase το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε 201,4 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Προηγουμένως, η Coinbase και η Circle λειτουργούσαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής εσόδων που περιγράφεται σε έντυπα οικονομικών γνωστοποιήσεων και από τις δύο εταιρείες, με την κατανομή να γίνεται με βάση το ποσό USDC που διανέμεται (ή παράγεται) από κάθε εταιρεία, καθώς και το ποσό USDC που κατέχεται στην πλατφόρμα κάθε εταιρείας. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, τα έσοδα θα εξακολουθούν να κατανέμονται με βάση το ποσό του USDC που διατηρείται σε κάθε πλατφόρμα, αν και τα έσοδα από τόκους θα μοιράζονται πλέον εξίσου από οποιοδήποτε USDC που βρίσκεται εκτός πλατφόρμας, όπως στα πορτοφόλια DeFi, αφαιρώντας την εστίαση από την εταιρεία που παρήγαγε το νόμισμα αρχικά.

Το κλείσιμο της Center αντιπροσωπεύει επίσης μια σημαντική αλλαγή για το USDC. Στην αρχική Λευκή Βίβλο που περιγράφει την Center, η κοινοπραξία σχεδιάστηκε όχι μόνο ως διανομέας του stablecoin, αλλά και ως ένας υψηλότερος διαχειριστής με το όραμα ενός παγκόσμιου, διαλειτουργικού δικτύου πληρωμών επικεντρωμένο στους καταναλωτές που θα περιλαμβάνει μια ποικιλία από νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat. Μέχρι σήμερα, η Center έχει λανσάρει μόνο USDC, με την Circle να εκδίδει επίσης ένα stablecoin που υποστηρίζεται από το ευρώ, προσβάσιμο σε δύο blockchains. Αντίθετα, οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για το USDC έχουν στοχεύσει την κοινότητα των προγραμματιστών κρυπτονομισμάτων, όπως η κυκλοφορία προγραμματιζόμενων πορτοφολιών από την Circle και οι μεταφορές μεταξύ blockchains, αντανακλώντας την κυριαρχία του DeFi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η Center περιγράφεται ως κοινοπραξία, περιελάμβανε μόνο την Coinbase και τη Circle, καθώς οι συνεργασίες με άλλες εταιρείες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ο οργανισμός κάποτε είχε πάνω από 20 υπαλλήλους, αν και το προσωπικό του μειώθηκε σε μονοψήφιο αριθμό τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η διακυβέρνηση για το USDC θα περάσει στη Circle.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com