Η ΕΚΤ επιμένει για ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Η ΕΚΤ επιμένει για ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Κόντρα στις γερμανικές θέσεις.

Υπέρ του σχεδίου της Κομισιόν για σύσταση ενιαίου ταμείου εγγύησης των καταθέσεων στην ευρωζώνη τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπαίνοντας πλέον σε ανοιχτή κόντρα με το Βερολίνο.

Η Κομισιόν έχει προτείνει τη δημιουργία ενός εγγυητικού ταμείου έως το 2024, που θα προστατεύει καταθέσεις έως 100.000 ευρώ στα 19 μέλη της ευρωζώνης. Το Βερολίνο ωστόσο αντιτίθεται σε κάθε ενδεχόμενο μοιράσματος της ευθύνης, φοβούμενο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν εν τέλει να πληρώσουν για τα τραπεζικά προβλήματα του Νότου.

“Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, το Ευρωσύστημα υποστηρίζει την θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme ή EDIS), όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περσινό Νοέμβριο”, αναφέρει η ΕΚΤ σε έκθεσή της πάνω στην οικονομική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Το εγγυητικό ταμείο “είναι ένα απαραίτητο στοιχείο ενός πραγματικά ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και φυσικό συμπλήρωμα του κοινού νομίσματος”, συμπληρώνει η ΕΚΤ.

Το ζήτημα της εγγύησης καταθέσεων μπορεί να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη ξεσπάσει με αφορμή τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που τηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.