“Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια”, υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχός της

“Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια”, υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχός της
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Ο Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ υπεραμύνεται της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που να αρχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη και η κορύφωσή τους θα εξαρτηθεί από το πώς θα απαντήσει η οικονομία στην πιο ταχεία μέχρι σήμερα σύσφιγξη της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια ιστορικών διαστάσεων άνοδο του πληθωρισμού, όμως αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα χρειαστουν περισσότερα για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, που τώρα είναι λίγο κάτω από 10%, στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ γύρω στο 2025.

«Χρειάζεται να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια», φέρεται σήμερα να δήλωσε ο Λέιν, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Πέρυσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαφές πως χρειάζεται να αυξήσουμε τα επιτόκια σε πιο ομαλά επίπεδα και τώρα λέμε πως στην πραγματικότητα χρειάζεται να τα αυξήσουμε ώστε να φθάσουν σε περιοριστικό ύψος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλο που οι αγορές θεωρούν τώρα ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει γύρω στο 3,3% φέτος το καλοκαίρι, ο Λέιν υιοθέτησε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, υποστηρίζοντας πως πολύ σημαντική θα είναι η απάντηση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων στις κινήσεις της ΕΚΤ.

Ο Λέιν δήλωσε επίσης πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες ξοδεύουν τώρα υπερβολικά πολλά σε επιδόματα, θα πρέπει να αναλάβουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Οι κυβερνήσεις χρειάζεται επίσης να παραιτηθούν από τα υψηλά ελλείμματα που παραμένουν», δήλωσε. «Τα ερχόμενα χρόνια θα χρειαστεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα φέτος, αλλά «το θέμα είναι πώς θα πας εγκαίρως από το 3,5% στο τέλος του 2023 στο στόχο του 2%», δήλωσε ο Λέιν. «Εδώ θα είναι σημαντική η πολιτική των επιτοκίων… για να εξασφαλιστεί πώς θα διανυθεί το τελευταίο χιλιόμετρο της επιστροφής στο στόχο».

Μόλις τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά ώστε να περιορίσουν την ανάπτυξη, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να εξισορροπήσει τον κίνδυνο του να κάνει υπερβολικά πολλά με τον κίνδυνο να κάνει υπερβολικά λίγα και αυτό μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα διαρκέσει «για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια», λέει ο Λέιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: