Η Ελλάδα ανακαλύπτει τα audiobooks – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η Ελλάδα ανακαλύπτει τα audiobooks – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Photo: pixabay.com
Τα Audiobooks είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή στον εκδοτικό κλάδο.

Ενώ κάνει τζόκινγκ γύρω από το Riverside Park στο Μανχάταν με ένα κασετόφωνο, ο Don Katz έχει ένα όραμα για έναν καλύτερο τρόπο να ακούει βιβλία ενώ βρίσκεται εν κινήσει: ψηφιακά αρχεία με δυνατότητα λήψης. Το όραμα γίνεται πραγματικότητα δύο χρόνια μετά, το 1997, όταν κάνει το ντεμπούτο της η Audible. Η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη φορητή ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής ήχου στον κόσμο, κόστιζε 200 δολάρια και μπορούσε να χωρέσει περίπου δύο ώρες ήχου.

Βέβαια η Audible δεν ανακάλυψε τον τροχό. Τα πρώτα Audiobooks εμφανίστηκαν το 1932 με την ίδρυση ενός στούντιο ηχογράφησης από το Αμερικανικό Ίδρυμα για τους Τυφλούς, που δημιούργησε ηχογραφήσεις βιβλίων σε δίσκους βινυλίου. Ακολούθησε το 1933 το Κογκρέσο, όταν ενέκρινε μια τροπολογία που επέτρεψε στη Βιβλιοθήκη του να αρχίσει να παράγει ηχητικά βιβλία. Σε κασέτες κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ‘60 και σε compact discs τη δεκαετία του ‘80.

Όμως η επανάσταση των Audiobooks, συντελέστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Κοντά τρεις δεκαετίες μετά είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας αρκετών «αναγνωστών» και στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά τόσο η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής την τελευταία τριετία όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται.

Όπως προκύπτει από τις εγγραφές στη βιβλιογραφική βάση οσδέλnet, πέρυσι η παραγωγή audiobook στην Ελλάδα υπερπενταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, παρήχθησαν 534 τίτλοι ηχητικών βιβλίων, έναντι 98 το 2021 και 15 το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα την αγορά «σκανάρει» επενδυτικά η Olympia Group. Όπως δήλωσε προσφάτως στο Fortune Greece ο Ρόμπυ Μπουρλά διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο Olympia και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Sunlight Systems και της Westnet – θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Olympia, «..θα συνεχίσουμε ν’ αναζητούμε επενδυτικές ευκαιρίες στους κλάδους των Audio Books, του Ed Tech αλλά και των Analytics».

Σε αυτή τη νέα, για την Ελλάδα, αγορά είχε αναφερθεί ο κ. Μπουρλά και το περασμένο Φθινόπωρο κατά τη διάρκεια παρουσίασης των σχεδίων του ομίλου. Τότε είχε δηλώσει: «είναι ένας κλάδος (σ.σ. Audiobooks) που τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν αποδείξει ότι είναι μια καινούργια αγορά που δεν έρχεται να κανιβαλίσει το φυσικό βιβλίο, αλλά έρχεται να λειτουργήσει προσθετικά».

Ποια είναι η παγκόσμια τάση

Τα Audiobooks είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή στον εκδοτικό κλάδο και θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη των εκδόσεων βιβλίων την επόμενη δεκαετία, αναφέρουν διεθνείς έρευνες. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του έτους της πανδημίας, όταν τα έντυπα βιβλία οδηγούσαν την ανάπτυξη του κλάδου, τα Audiobooks αυξάνονταν πάνω από 10%.

  • Η παγκόσμια αγορά αποτιμάται στα 5,3 δις. δολ. και προβλέπεται να φτάσει τα 35 δις. δολ. το 2030.
  • Αυτό σημαίνει ότι η αγορά Audiobooks θα αυξάνεται ετησίως κατά 26,4% όταν η αγορά εκδόσεων βιβλίων μόλις 1,9%.
  • Τα έσοδα αντιπροσώπευαν περίπου το 3,8% των εσόδων από τις εκδόσεις βιβλίων το 2022 και προβλέπεται να αυξηθούν στο 4,73% το 2023.
  • Το 2027, το μερίδιο των Audiobooks στην παγκόσμια εκδοτική αγορά θα ξεπεράσει το 10% για πρώτη φορά.
  • Μέχρι το 2030, οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα Audiobooks θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21,3% των παγκόσμιων εσόδων από τις εκδόσεις βιβλίων.
  • Το τμήμα των Audiobooks μυθοπλασίας αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων της τάξης του 64% το 2022 και αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης.
  • Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια που επηρεάζουν τη δημοτικότητα ενός Audiobook είναι η μέση χρονική διάρκεια του. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Πόσο κοστίζει η «έκδοση» ενός audiobook στις ΗΠΑ;

Η παραγωγή audiobooks είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων που απαιτεί εξοπλισμό, λογισμικό, στούντιο και αφηγητή. Ανάλογα με το κόστος και τη διαθεσιμότητα καθεμιάς από αυτές τις πτυχές, η τιμή για την παραγωγή ενός ηχητικού βιβλίου μπορεί να ποικίλλει.

  • Γενικά, περίπου 9.300 λέξεις κειμένου ισοδυναμούν με μία ώρα διάρκειας ηχητικού βιβλίου.
  • Το μέσο ηχητικό βιβλίο έχει διάρκεια περίπου 10 ώρες και περιέχει σχεδόν 100.000 λέξεις.
  • Ο μέσος αφηγητής χρεώνει, στις ΗΠΑ, περίπου 200 δολάρια ανά ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα έξοδα για τον αφηγητή θα ανέλθουν σε 2.000 δολάρια για την ηχογράφηση ενός ηχητικού βιβλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: