Οι επενδυτές «αγκάλιασαν» το νέο 10ετές- Ποιοι αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο

Οι επενδυτές «αγκάλιασαν» το νέο 10ετές- Ποιοι αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.

Με σύμμαχο την ΕΚΤ και το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές το Δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,568% από την έκδοση νέου 10ετους ομολόγου με ημερομηνία λήξης την 18η Ιουνίου 2030. Ήταν η τρίτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές φέτος– μία χρονιά κατά την οποία οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και να αντλήσουν μεγάλα ποσά από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά υψηλή ζήτηση. Ποιοι ήταν όμως αυτοί που επένδυσαν στον νέο ελληνικό τίτλο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΔΔΗΧ στην έκδοση συμμετείχαν περισσότεροι από 215 επενδυτές, με τις συνολικές προσφορές τους να ανέρχονται στα 15,7 δισ. ευρώ. Ισχυρότερη ήταν για ακόμη μία φορά η ζήτηση από τη Βρετανία, ενώ ακολούθησε η ηπειρωτική Ευρώπη. Την έκδοση στήριξαν βεβαίως και εγχώριοι λογαριασμοί εξασφαλίζοντας ένα μερίδιο της τάξης του 15%. Ικανοποίηση εκφράζεται και για την ποιότητα των επενδυτών.

Οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική κάλυψαν το 85% των προσφορών, ενώ το ποσοστό των hedge funds, που θεωρούνται κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά περιορίστηκε κάτω από το 15%.

Πιο αναλυτικά το 59% των αγοραστών του ομολόγου ήταν διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), το 21% τράπεζες και το 5,5% ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικά ταμεία. Το μερίδιο των hedge funds διαμορφώθηκε στο 14,5%.

Όσον αφορά στην κατανομή με βάση την χώρα προέλευσης, το 27,5% των επενδυτών ήταν από Βρετανία, το 12,5% από Γαλλία και το 9% από Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία. Ιταλικά funds κάλυψαν το 7% της έκδοσης, ενώ αντίστοιχο μερίδιο εξασφάλισαν και επενδυτές από τις σκανδιναβικές χώρες. Το 6,5% ήταν από την υπόλοιπη Ευρώπη και ένα 15%, όπως προαναφέρθηκε, από την Ελλάδα.