Η εποχή που τα ταξί πετάνε μάλλον έφτασε

Η εποχή που τα ταξί πετάνε μάλλον έφτασε

Η αμερικανική εταιρεία SkyTran κάνει ήδη βήματα σε ένα μέλλον που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Τα αεροταξί της SkyTran αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα. Πρόκειται για ένα εναέριο σύστημα μεταφοράς επιβατών που βασίζεται σε «οχήματα» τα οποία κινούνται γλιστρώντας μαγνητικά πάνω σε υπερυψωμένες γραμμές.

Η εταιρεία SkyTran, με έδρα στην Καλιφόρνια, αναπτύσσει το σύστημα εδώ και πέντε χρόνια. Το πρώτο πιλοτικό πρότζεκτ θα παρουσιαστεί στο Τελ Αβίβ στο τέλος Οκτωβρίου.

Το νέο αυτό μεταφορικό μέσο θα διανύει μια απόσταση περίπου 300 μέτρων μέσα στις εγκαταστάσεις της Israel Aerospace Industries, η οποία συνεργάστηκε με την SkyTran για την ανάπτυξη των οχημάτων.

Αρχικά, σε κάθε γραμμή θα υπάρχει μόνο ένα όχημα, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερα άτομα με ταχύτητα έως και 90 χλμ. / ώρα. Η SkyTran ελπίζει ότι εν τέλει θα προστεθούν κι άλλα οχήματα στην αρχική γραμμή.

Αν τα πράγματα πάνε βάσει του προγραμματισμού, η εταιρεία θα εγκαταστήσει το σύστημα σε άλλες τρεις πόλεις του Ισραήλ και κάποιες πόλεις των ΗΠΑ μέχρι το 2018.

«Ένα εναέριο μεταφορικό σύστημα είναι φτηνότερο και απλούστερο στην κατασκευή σε σχέση με τον σιδηρόδρομο και το μετρό, και είναι και πιο φιλικό προς το περιβάλλον» λέει ο Τζέρι Σάντερς, CEO της SkyTran. «Τα επίγεια μεταφορικά συστήματα είναι ακριβά και οι μεγάλες υποδομές τους καταναλώνουν πολλή ενέργεια».

Η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 8 εκατομμύρια ανά χιλιόμετρο και το κόστος των οχημάτων είναι μεταξύ 25.000 και 30.000 δολαρίων το καθένα. «Και καίει μόλις το ένα τρίτο της ενέργειας ενός υβριδικού» λέει ο Σάντερς.

Το σύστημα είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και αλουμίνιο. Σύμφωνα με τον Σάντερς, για τη συναρμολόγηση και την εγκατάστασή του απαιτούνται λίγες μόνο ημέρες.