Οι εισαγωγές ξεπερνούν τα εξιτήρια στα νοσοκομεία της Αττικής- Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Οι εισαγωγές ξεπερνούν τα εξιτήρια στα νοσοκομεία της Αττικής- Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο
(Ξένη Δημοσίευση) Κλίνες ΜΕΘ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς. Οι εκτιμήσεις για τα σχολεία και η εικόνα στα νοσοκομεία.

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, με την σκέψη για σκληρότερα μέτρα και ένα πιο αυστηρό lockdown να είναι στο τραπέζι. «Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».

Όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών. Σχετικά με τα σχολεία, στόχος όλων είναι να παραμείνουν ανοιχτά, αφού η συμβολή τους στην αύξηση των κρουσμάτων είναι μικρή. «Η προσπάθεια όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, με την έννοια ότι η συμβολή τους στις διακυμάνσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντική».

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία. Όπως σημείωσε ο Νίκος Παπανδρέου, νοσηλευτής νοσοκομείου «Σωτηρία», τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά κορωνοϊού που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Είμαστε σε μια κατάσταση ετοιμότητας όπως και στην προηγουμένη περίοδο της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες.