Η κατάρρευση της FTX εν μία νυκτί εγείρει νέες ανησυχίες για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Η κατάρρευση της FTX εν μία νυκτί εγείρει νέες ανησυχίες για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων
FTX logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrency are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on February 16, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
H κατάρρευση της FTX είναι μεγάλη υπόθεση για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

της Mia Taylor

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αναστατώθηκε σήμερα εν μέσω ειδήσεων ότι η FTX, το δεύτερο μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, κατέρρευσε ουσιαστικά μέσα σε μια νύχτα εν μέσω εξαγοράς από την ανταγωνίστρια Binance.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εταιρεία κρυπτονομισμάτων καταρρέει απότομα. Η Celsius και η Voyager αποτελούν δύο παρόμοια παραδείγματα – και τα δύο συνέβησαν την περασμένη άνοιξη. Και κατά την κατάρρευσή τους, έβαλαν χέρι σε λογαριασμούς πελατών για να προσπαθήσουν να παραμείνουν στη ζωή. Καθώς οι πλήρεις συνέπειες της αφερεγγυότητας και της κατάρρευσης της FTX γίνονται σαφείς, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να διατηρεί κανείς κρυπτονομίσματα σε ανταλλακτήρια ή χρηματιστηριακές εταιρείες.

Για όσους δεν ακολουθούν τις εξελίξεις του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, η κατάρρευση της FTX είναι μεγάλη υπόθεση από κάθε άποψη.

Ως το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, η FTX και ο διευθύνων σύμβουλός της Sam Bankman-Fried, ο οποίος αποκαλείται SBF, ήταν ανερχόμενα αστέρια στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ο SBF εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Fortune, και ακόμη και πριν από αυτό ήταν μια πολύ δημόσια προβεβλημένη και σεβαστή προσωπικότητα, λέει ο Josh Fraser, συνιδρυτής της Origin Protocol, μιας εταιρείας που δημιούργησε το Origin Dollar, ένα σταθερό νόμισμα σταθερής απόδοσης και την Origin Story, μια πλατφόρμα NFT.

«Αυτό είναι τεράστιο γεγονός», είπε ο Fraser κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. «Ο SBF ήταν πολύ προβεβλημένος στον κλάδο – από τη χορηγία γηπέδων και την εμφάνιση στο εξώφυλλο περιοδικών μέχρι την παρουσία του στην Ουάσιγκτον, συζητώντας με ρυθμιστικές αρχές και ζητώντας περισσότερους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα – εργάζεται πραγματικά για να φτιάξει ένα όνομα για τον εαυτό του και υπήρξε πολύ αξιόπιστο άτομο. Πολλοί τον σέβονταν και τον έβλεπαν ως καλό παράγοντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά, ωστόσο, φαίνεται ότι η FTX δεν ήταν αυτό που παρουσίαζε και δεν τηρούσε τις υποσχέσεις της στους πελάτες της, λέει ο Fraser. Αυτό περιλαμβάνει υποσχέσεις για μη δανεισμό μέσω καταθέσεων πελατών και ότι τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών ήταν ασφαλή στην FTX. «Σαφώς δεν ήταν έτσι. Τα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν ασφαλή. Επομένως, αυτό είναι πολύ σημαντικό και δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι πλήττονται από αυτό», πρόσθεσε ο Fraser.

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα γενικά – η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς παραμένει ασφαλής όταν ακολουθούνται μερικές βασικές βέλτιστες πρακτικές – και της διατήρησης των κρυπτονομισμάτων σε χρηματιστηριακές εταιρείες ή ανταλλακτήρια όπως η FTX.

Συχνά υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις χρηματιστηριακές εταιρείες και τα ανταλλακτήρια που μπορεί να είναι προβληματική, καθώς επιτρέπετε σε κάποιον άλλο να κρατεί τα περιουσιακά σας στοιχεία και ελπίζετε ότι θα το πράξει με υπευθυνότητα.

Αν και μένει να δούμε πόση ζημιά θα προκληθεί από την κατάρρευση της FTX, υπάρχουν μερικά μαθήματα που μπορούν να διδαχθούν οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων από αυτήν την υπόθεση. Το κυριότερο μεταξύ αυτών – η διατήρηση κρυπτονομισμάτων σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ή χρηματιστηριακές εταιρείες, ιδιαίτερα εν μέσω αστάθειας ή ύφεσης, δεν είναι η πιο ασφαλής κίνηση.

Πηγή: Fortune.com