Η Κομισιόν “έριξε” επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Η Κομισιόν “έριξε” επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία
epa09800902 A view of the EU and Ukrainian flag painted on a bus loaded with basic necessities for the Ukrainian population to leave for Ukraine, in Rome, Italy, 04 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of severe economic sanctions imposed by Western countries on Russia. EPA/FABIO FRUSTACI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ουκρανία έλαβε φέτος 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου «Plus».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σήμερα την έκτη δόση, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του πακέτου «Plus» της Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία αξίας έως 18 δισ. ευρώ. Με αυτό το μέσο, η ΕΕ επιδιώκει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική οικονομική στήριξη το 2023, επισημαίνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι με τη σημερινή πληρωμή, η Ουκρανία έλαβε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος στο πλαίσιο του πακέτου «Plus».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι «σήμερα αποδεσμεύσαμε άλλα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία, τα οποία θα καταβληθούν τους επόμενους τρεις μήνες. Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τις συνέπειες του βάρβαρου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, συνεχίζουμε να παρέχουμε στη χώρα σταθερή οικονομική υποστήριξη και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί. Έχουμε προτείνει έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του επόμενου έτους και του 2027, για τη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στην Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: