Η Λέσβος στα 30 ευρωπαϊκά νησιά που θα έχουν ενεργειακή αυτονομία έως το 2030

Η Λέσβος στα 30 ευρωπαϊκά νησιά που θα έχουν ενεργειακή αυτονομία έως το 2030
Στόχος αυτών των νησιών είναι η κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από 100% καθαρή ενέργεια.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τα 30 νησιά που μέχρι το 2030 θα γίνουν «ανανεώσιμα», εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Λέσβος. Στόχος αυτών των νησιών είναι η κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από 100% καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Τα έξι ελληνικά νησιά που βρίσκονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η Λέσβος, η Ικαρία, τα Ψαρά, η Αστυπάλαια, η Τήλος και η Μεγίστη.

Οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, υπέβαλαν πρόταση στο πρόγραμμα «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), μετά την επίσημη ανακοίνωση του Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson τον Ιούνιο, στο ετήσιο φόρουμ της σχετικής πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στο νησί Σααρέμα της Εσθονίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δυο δήμων, με την καθοδήγηση της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας και τον εθνικό συντονιστή, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), για τα επόμενα τρία οι δύο δήμοι, θα λάβουν τεχνική υποστήριξη στους τομείς της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, των μεταφορών, της θέρμανσης και ψύξης, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας και παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο δίκτυο, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία της Λέσβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο συγκεκριμένα τα έργα στα οποία το νησί μας θα λάβει τεχνική υποστήριξη είναι τα εξής:

1. Ανάπτυξη γεωθερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Στύψη, βάσει της άδειας παραγωγής και προγραμματισμού της ΔΕΗΑΝ.

2. Ανάπτυξη μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Λέσβο, με σκοπό την αντιμετώπιση των περικοπών των αιολικών σταθμών και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους.

3. Σχεδιασμός και ανάπτυξη μονάδας παραγωγής βιοαερίου αξιοποιώντας το διαθέσιμο δυναμικό βιοαποβλήτων στο νησί.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: