Ι. Μασούτης: Καθοριστικής σημασίας η στήριξη της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Ι. Μασούτης: Καθοριστικής σημασίας η στήριξη της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί επεσήμανε στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

«Οι προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, είναι πολλές. Η στήριξη της κυβέρνησης είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για να χαράξουμε τη στρατηγική της επόμενης ημέρας».

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μασούτης, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΕ: Βασικοί άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν η κατάσταση στην αγορά, οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ακρίβειας, οι προοπτικές της οικονομίας, καθώς και ο αναπτυξιακός ρόλος των επιμελητηρίων. Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά, ώστε καταναλωτές και επιχειρήσεις να προστατευθούν από τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, ενώ αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό αποτύπωμα και την πολυετή προσφορά του ΕΒΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κωνσταντινίδης, ανέφερε τα εξής: «Με τον κ. Μασούτη και τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΘ είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές. Δεσμευτήκαμε, επίσης, ότι θα έχουμε μια συνεχή συνεργασία, που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και θα ανοίγει δρόμους για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ενημερώθηκα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου και το θετικό ισοζύγιο στις ενάρξεις των δραστηριοτήτων, γεγονός που αποτυπώνει το θετικό οικονομικό κλίμα στη χώρα. Όσον αφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μας αφορά όλους. Η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει σε δυο άξονες. Ο πρώτος, εφαρμόζοντας στοχευμένα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως είναι η υποχρεωτική ταμπέλα στο ράφι για προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής, τουλάχιστον 5% για βασικά αγαθά που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό. Επίσης, οι υπόχρεοι λιανέμποροι κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης όλους τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους, οι τιμές των σούπερ μάρκετ σε φρούτα και λαχανικά αναρτώνται στο e-katanalotis.gov.gr, ενώ ενισχύουμε αποφασιστικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο δεύτερος άξονας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων. Ήδη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10,5% το 2024, αλλά και άρση της αναστολής των τριετιών, που πρακτικά σημαίνει προσαύξηση για κάθε τριετία της τάξης του 10% επί του βασικού μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπρόσθετα, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η εκ νέου αύξηση των συντάξεων, όπως και οι επενδυτικοί πόροι 12,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν το 2024 στην ελληνική οικονομία, θα αυξήσουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Με τον τρόπο αυτόν υλοποιούμε τη βασική προεκλογική μας δέσμευση που είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μόλις η ακρίβεια αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων θα γίνουν ακόμα πιο αισθητές στην καθημερινότητα όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Μασούτης αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και στις ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ