Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή είσοδος του πλανήτη ίσως μεταφερθεί για του χρόνου

Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή είσοδος του πλανήτη ίσως μεταφερθεί για του χρόνου
The Aramco Oil Refinery in Dahran, Saudi Arabia, Middle East. (Photo by: MyLoupe/UIG via Getty Images)

Ακόμη λίγη υπομονή για την δημόσια εγγραφή της Saudi Aramco.

του David Meyer

Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (initial public offering – IPO) στον κόσμο – αυτή της Saudi Aramco – υποτίθεται ότι θα προχωρούσε φέτος σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την επόμενη χρονιά, το νωρίτερο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα μέρος του προβλήματος έγκειται στην αποτίμηση που θέλει να δει ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman: 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σύμβουλοι του πετρελαϊκού γίγαντα παλεύουν για να πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο. Όμως, παράγοντες της Γουόλ Στριτ έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι μια αποτίμηση 1-1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν πιο ρεαλιστική.

Εντωμεταξύ, αν και Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι είχε ολοκληρωθεί η προεργασία για την αρχική δημόσια προσφορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Naser, είπε την περασμένη Πέμπτη ότι η προκαταρτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του έτους.

Η αρχική δημόσια προσφορά θα φέρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία (αν ο πρίγκιπας καταφέρει να περάσει το δικό του και να εξασφαλίσει την επιθυμητή αποτίμηση) και θα κάνει τη Saudi Aramco την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Παράλληλα, θα βάλει ένα τέλος σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες απόλυτου κρατικού ελέγχου επί της εταιρείας, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Saudi Arabian Oil Co.

Η είσοδος της εταιρείας στο χρηματιστήριο βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματος του Πρίγκιπα Mohammed για να μετασχηματίσει τη χώρα, καθώς έτσι θα ενισχυθεί το σαουδαραβικό ταμείο δημοσίων επενδύσεων και θα δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Αν προχωρήσει, η IPO θα σημάνει και μπόλικο χρήμα για τις επενδυτικές τράπεζες που εμπλέκονται στη διαδικασία – κάπου στα 200 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Οι JPMorgan, Morgan Stanley και HSBC συντονίζουν τα πράγματα, ενώ κι άλλες τράπεζες αναμένεται να εμπλακούν στην πορεία.

Πηγή: fortune.com