Η Meta ξεκινά τον τελευταίο γύρο μαζικών απολύσεων

Η Meta ξεκινά τον τελευταίο γύρο μαζικών απολύσεων
Meta logo displayed on a phone screen and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 29, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι μέρος του σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο για την κατάργηση 10.000 ρόλων, φέρνοντας τον αριθμό των εργαζομένων στο σημείο που ήταν στα μέσα του 2021.

Η Meta ξεκίνησε να πραγματοποιεί την τελευταία παρτίδα ενός τριμερούς γύρου απολύσεων την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, ως μέρος ενός σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο για την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας.

Η Meta νωρίτερα φέτος έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που ανακοίνωσε δεύτερο γύρο μαζικών απολύσεων, αφού έδειξε την πόρτα σε περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους το φθινόπωρο. Οι περικοπές μείωσαν τον αριθμό εργαζομένων της εταιρείας στο σημείο που βρισκόταν περίπου στα μέσα του 2021, μετά από ένα ξεφάντωμα προσλήψεων που διπλασίασε το εργατικό δυναμικό της από το 2020.

Αρκετοί υπάλληλοι που εργάζονται σε ομάδες όπως το μάρκετινγκ, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, τη μηχανική και την εταιρική επικοινωνία ανακοίνωσαν μέσω LinkedIn την Τετάρτη ότι απολύθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μετοχές της Meta αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μια γενικά ασθενέστερη αγορά, ενώ φέτος έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αξία και είναι μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στον δείκτη S&P 500. Σύμφωνα με αναλυτές αυτό οφείλεται κυρίως χάρη στην προσπάθεια μείωσης του κόστους και την εστίαση της Meta στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, δήλωσε τον Μάρτιο ότι το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων στον δεύτερο γύρο της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις «στιγμές», ολοκληρώνοντας τον μεγαλυτέρο αριθμό απολύσεων τον Μάιο. Μερικοί μικρότεροι γύροι μείωσης προσωπικού θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά από αυτό, είπε.

Συνολικά, οι περικοπές έπληξαν περισσότερο τους μη μηχανικούς ρόλους, ενισχύοντας την πρωτοκαθεδρία εκείνων που γράφουν τον κώδικα στο Meta. Ο Ζούκερμπεργκ δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να αναδιαρθρώσει τις επιχειρηματικές ομάδες «ουσιαστικά» και να επιστρέψει σε «βέλτιστη αναλογία μηχανικών προς άλλους ρόλους».

Ακόμη και μεταξύ των περικοπών που στόχευαν ειδικά σε ομάδες τεχνολογίας, η εταιρεία κατήργησε ρόλους, όπως ο σχεδιασμός περιεχομένου και η έρευνα εμπειρίας χρήστη, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους στις απολύσεις του Απριλίου, είπε ο Ζούκερμπεργκ κατά τη διάρκεια του δημαρχείου, μετά από μια μικρότερη επιτυχία στις ομάδες στρατολόγησης τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τελευταίες περικοπές είναι πιθανό να επηρεάσουν περίπου 490 υπαλλήλους στα διεθνή κεντρικά γραφεία της στο Δουβλίνο, ή σχεδόν το 20% του ιρλανδικού εργατικού δυναμικού της.

Τις απολύσεις στη Meta ακολούθησαν μήνες μείωσης των εσόδων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αποχώρησης των ψηφιακών διαφημίσεων από την πανδημική έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η εταιρεία έχει επίσης διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη μονάδα Reality Labs, η οποία έχασε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθώς και σε ένα έργο για τη διαμόρφωση της υποδομής της για την υποστήριξη της εργασίας τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: