Η οικογένεια Ανιέλι διαψεύδει τις φήμες περί πώλησης της Γιουβέντους

Η οικογένεια Ανιέλι διαψεύδει τις φήμες περί πώλησης της Γιουβέντους
Juventus supporters during the Serie A Football match between Juventus FC and Bologna at Allianz Stadium, on 27 August 2023 in Turin, Italy (Photo by Alberto Gandolfo/NurPhoto) (Photo by Alberto Gandolfo / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Από το ζενίθ, στο ναδίρ για τη "Μεγάλη Κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Η Exor, εταιρεία της πανίσχυρης οικογένειας Ανιέλι με μεγάλο μέρος μετοχών στη Ferrari και τη Stellantis, διαψεύδει τις φήμες ότι είναι έτοιμη να διακόψει την… αιώνια σχέση της με την ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Γιουβέντους.

Τη Δευτέρα, το Il Giornale ανέφερε ότι οι Ανιέλι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον σύλλογο, λόγω της δυσμενούς οικονομικής του κατάστασης και του λογιστικού σκανδάλου.

Αλλά η Exor, η οποία κατέχει περίπου το 64% των μετοχών της Γιουβέντους (που είναι καταχωρημένες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς και το 78% των δικαιωμάτων ψήφου), διέψευσε τους ισχυρισμούς στο Fortune.

Η Exor καταδίκασε το ρεπορτάζ, αποκαλώντας το “αβάσιμο”, σύμφωνα με το Reuters, βάζοντας έτσι τέλος στις φήμες για πιθανή πώληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλα και οικονομικά προβλήματα

Η Γιουβέντους ενεπλάκη σε λογιστικό σκάνδαλο που σχετιζόταν με ορισμένες από τις συμφωνίες της για τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών μεταξύ 2019 και 2021.

Πρόσφατα, η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) τιμώρησε τον σύλλογο για αυτές τις κατηγορίες με αποτέλεσμα την επιβολή ποινής αφαίρεσης 15 βαθμών.

Ο σύλλογος απέρριψε κάθε κατηγορία, αλλά όταν το σκάνδαλο βγήκε στο φως, ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Αντρέα Ανιέλι, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο.

Η ποινή της ομάδας αναστράφηκε τελικά τον Απρίλιο, αλλά εξακολούθησε να βλάπτει τη φήμη της ομάδας του Τορίνο, η οποία πριν χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου στησίματος αγώνων.

Υπό την ηγεσία του Ανιέλι, η ομάδα κατέκτησε πολλούς τίτλους. Ήταν επίσης ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της European Super League το 2021, ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση ορισμένων από τις κορυφαίες ομάδες του αθλήματος, το οποίο εγκαταλήφθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, έπειται από την έντονη κριτική που δέχτηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φήμες για πώληση

Το Il Giornale ανέφερε ότι η Γιουβέντους θα πωλούταν για τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού λυθεί το λογιστικό της πρόβλημα. Σημειώνεται ότι η ομάδα πλήρωσε πρόστιμο ύψους άνω των 750.000 δολαρίων νωρίτερα φέτος.

Σε διάστημα τεσσάρων ετών, η ομάδα απορρόφησε σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ από μετόχους, εκ των οποίων το δύο τρίτα δόθηκαν από την Exor, σύμφωνα με το Reuters.

Στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών της Exor, η Γιουβέντους είναι η μόνη σημαντική επιχείρηση που δεν κερδίζει χρήματα αυτή τη στιγμή.

Το 2022, ο σύλλογος είχε απώλειες ύψους 239 εκατομμυρίων ευρώ όταν δεν κέρδισε κανέναν τίτλο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Exor που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο.

Η Γιουβέντους αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις αναφορές για την πώλησή της, πέρα ​​από τη διάψευση της Exor.

Η αυτοκρατορία των Ανιέλι, που περιλαμβάνει μετοχές στη Ferrari, τη Stellantis και την Christian Louboutin, ανήκει στις πιο επιδραστικές επιχειρηματικές οικογένειες στην Ιταλία.

Περίπου το 53% της Exor ανήκει στους Ανιέλι, ο πατριάρχης των οποίων, Τζιοβανι Ανιέλι, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, απέκτησε τη Γιουβέντους το 1923.

Η Exor αγόρασε πρόσφατα το 15% της εταιρείας Philips αξίας 2,84 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com