Η Serena Williams είναι επικεφαλής του δικού της fund

Η Serena Williams είναι επικεφαλής του δικού της fund
epa08139869 Serena Williams of United States speaks to media after an Australian Open practice session at Melbourne Park in Melbourne, Australia, 19 January 2020. EPA/ROB PREZIOSO AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά την αποχώρησή της από το τένις το 2022, η Williams άρχισε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο Serena Ventures.

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Ακόμη και ως έφηβη, η σταρ του τένις που έγινε venture capitalist, Serena Williams, διαχειριζόταν ήδη τα δικά της χρήματα.

Πριν γίνει 23 φορές πρωταθλήτρια Grand Slam (η πρώτη στην ιστορία), η Williams ήταν ένα 16χρονο παιδί-θαύμα που στράφηκε στον πατέρα της όταν άρχισε να παίρνει τα πρώτα της χρήματα από συμφωνίες τένις και χορηγιών, είπε σε συνέντευξή της στο The Deal podcast του Bloomberg με τους Alex Rodriguez και Jason Kelly. Και παρόλο που ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο πατέρας της Williams, Richard Williams, φρόντισε η Serena να μάθει να διαχειρίζεται τα οικονομικά της.

«Θυμάμαι ότι έπρεπε να το καταλάβω και να μάθω πώς να τα καταφέρνω από πολύ νωρίς και να μην τρελαίνομαι με αυτό», είπε η Williams στη συνέντευξη.

Ο πρεσβύτερος Williams, η ζωή του οποίου απεικονίζεται στην ταινία του 2021 King Richard, είχε μεγάλη επιρροή όχι μόνο στην καριέρα της Williams, αλλά και στη μετέπειτα επιχειρηματική της δραστηριότητα. Ο ίδιος βοήθησε αυτήν και την αδερφή της, Venus Williams, να γίνουν σούπερ σταρ, αλλά δίδαξε επίσης στη Serena πολλά επιχειρηματικά μυστικά.

Όταν η Serena, ως 16χρονη, αναρωτιόταν τι θα συνέβαινε με μια συμφωνία χορηγίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων με την Puma, ο πατέρας της φρόντισε η ίδια να έρθει μαζί ενώ αυτός διαπραγματευόταν με τον σημαντικό επενδυτή της Puma και παραγωγό ταινιών, Arnon Milchan. Αν και ομολογουμένως την πήρε ο ύπνος κατά τη διάρκεια της βραδινής διαπραγμάτευσης, η Williams είπε ότι ενσωμάτωσε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή την πρώτη χορηγία όταν έκανε τις δικές της συμφωνίες αργότερα.

«Είμαι 16, ο μπαμπάς μου διαπραγματεύεται, πηγαίνουν πέρα δώθε και με θέλει εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για να βεβαιωθεί ότι ξέρω τι να κάνω στο μέλλον», είπε.

Σε όλη της την καριέρα, η εστίασή της ήταν στο παιχνίδι της – τόσο πολύ που, όπως παραδέχεται η ίδια, συχνά ξεχνούσε να μαζέψει τις επιταγές που κέρδιζε από τη συμμετοχή σε τουρνουά. Αλλά χάρη στον πατέρα της, ανέπτυξε επίσης ταλέντο στις επιχειρήσεις και τις χορηγίες, όπως αποδείχθηκε αργότερα από τα μισό δισεκατομμύριο δολάρια που κέρδισε κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

«Έμαθα νωρίς ότι οι απολαβές σου από το τένις θα έπρεπε να είναι το μικρότερο κέρδος σου», είπε.

Μετά την αποχώρησή της από το τένις το 2022, η Williams άρχισε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο Serena Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που ξεκίνησε το 2014, και μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πολλά από τα μαθήματα που πήρε από τον πατέρα της και τις δικές της επιχειρηματικές συναλλαγές. Και διοχέτευσε στη δουλειά της την ίδια ανταγωνιστικότητα που τη χαρακτήριζε στο γήπεδο.

«Για μένα, επιτυχία αυτή τη στιγμή είναι να έχω καλές επενδύσεις», είπε.

Στη Serena Ventures, η Williams επιδιώκει να συμβάλλει στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού για τις γυναίκες και τους έγχρωμους, αφότου έμαθε ότι μόνο το 2% των επιχειρηματικών κεφαλαίων ρέει σε γυναίκες ιδρυτές και μόνο το 1% σε μαύρους ιδρυτές. Η Serena Ventures έχει επενδύσει σε περισσότερες από 20 εταιρείες και η Williams έχει κάνει δεκάδες angel επενδύσεις. Το χαρτοφυλάκιο εταιρειών του fund περιέχει σε ποσοστό 68% επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από γυναίκες και έγχρωμους, είπε.

«Δεν μας νοιάζει πώς μοιάζεις, αλλά ακούμε την ιστορία σου αν είσαι γυναίκα, ακούμε την ιστορία σου αν είσαι έγχρωμος, και πολλοί άνθρωποι που μοιάζουν με εμένα δεν έχουν καν την ευκαιρία να ακουστεί η ιστορία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com