Ισραήλ σε Μπάιντεν: «Θα πετύχουμε τους στόχους μας» στη Γάζα απαντά ο υπουργός Άμυνας

Ισραήλ σε Μπάιντεν: «Θα πετύχουμε τους στόχους μας» στη Γάζα απαντά ο υπουργός Άμυνας
ISRAEL - MAY 1: Israel continues to deploy soldiers, tanks, military aircraft and armored vehicles near the Gaza Border as Israeli attacks continue on Gaza on May 1, 2024. Mostafa Alkharouf / Anadolu (Photo by Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
«Θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ» επιμένει η κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε την Τετάρτη στους «εχθρούς και τους φίλους» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους στη Γάζα και στο βορρά, σε μια προφανή απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ να σταματήσει την επιχείρησή του στη Ράφα.

Τα σχόλια αυτά, σε μια τελετή για τη μνήμη των νεκρών πολέμου του Ισραήλ, ακολούθησαν την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις προμήθειες όπλων εάν το Ισραήλ μετακινηθεί στη Ράφα, τη νότια πόλη της Γάζας όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Απευθύνομαι τόσο στους εχθρούς του Ισραήλ όσο και στους καλύτερους από τους φίλους μας και λέω – το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί. Θα σταθούμε δυνατοί, θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα πετύχουμε την ασφάλεια» τόνισε ο Γκάλαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σχόλια, από έναν από τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου πολέμου που θεωρείται πιο ευαίσθητος στον κίνδυνο αποξένωσης των ΗΠΑ, υπογράμμισαν την κλίμακα της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε άλλη χώρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, και επαναλαμβάνω, ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες του Ισραήλ, να απομακρύνουμε τις κακές απειλές εναντίον μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όσους επιχειρούν να μας καταστρέψουν» υπογράμμισε ο Γκάλαντ.

Τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και επί του παρόντος διερευνούν τα περίχωρα της κοντινής πόλης Ράφα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αψηφήσει τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει διατάξει μέχρι στιγμής στρατεύματα να εισέλθουν στην πόλη, όπου το Ισραήλ λέει ότι εδρεύουν τέσσερα τάγματα μαχητών της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com