Η σπάνια περίπτωση ενός «μονόκερου» που έφερε κοντά τη Visa με τη Mastercard

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δύο κυρίαρχοι του κόσμου των πιστωτικών καρτών αποφάσισαν να επενδύσουν στην ίδια startup.

Δεδομένου ότι οι δύο τους καταλαμβάνουν το ίδιο πεδίο πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δεν συμβαίνει συχνά η Visa και η Mastercard να αποφασίζουν να ποντάρουν στην ίδια εταιρεία ως μέσο επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.

Αυτό ακριβώς, όμως, κάνουν με την πλατφόρμα χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας Plaid, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει «στρατηγικές επενδύσεις» τόσο από τη Visa όσο και από τη Mastercard. Οι συμφωνίες, που δεν είχαν προηγουμένως αποκαλυφθεί, έγιναν μέσω του γύρου χρηματοδότησης Σειράς Γ’ της Plaid, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο γύρος έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτίμηση αξίας της startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στα 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επενδύοντας σε μια εταιρεία της οποίας η πλατφόρμα υποστηρίζει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, η Visa και η Mastercard ποντάρουν στη συνεχιζόμενη τεχνολογική εξέλιξη του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Plaid ισχυρίζεται ότι το 80% των μεγάλων εταιρειών fintech – συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Venmo, Robinhood, Chime και Betterment – βασίζονται στις API (Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών) της για να συνδέονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών και λέει ότι ένας στους τέσσερις Αμερικανούς με τραπεζικούς λογαριασμούς εξυπηρετείται από την πλατφόρμα της.

«Η χρηματοπιστωτική τεχνολογία αναπτύσσεται και είμαστε η υποδομή εκείνη που τροφοδοτεί αυτή την ανάπτυξη», δήλωσε η Sima Gandhi, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης και στρατηγικής της Plaid. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Visa και τη Mastercard για να ηγηθούμε της νέας εποχής».

Οι οικονομικοί όροι των επενδύσεών τους δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά είναι δεδομένο ότι τόσο η Visa όσο και η Mastercard προσεγγίζουν τις συμφωνίες τους με την Plaid όχι μόνο ως χρηματοοικονομικές διευθετήσεις αλλά και ως ευκαιρία να συνεργαστούν με τη startup πάνω σε τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με ψηφιακές πληρωμές και δεδομένα.

Όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Plaid, Zach Perret, η εταιρεία του σκοπεύει να συνεργαστεί με την Visa και τη Mastercard για να «προωθήσουν ένα ψηφιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Bill Sheedy, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ομάδας στρατηγικής της Visa, δήλωσε ότι η επένδυση της εταιρείας στην Plaid έγινε «έχοντας σχεδόν αποκλειστικά στρατηγικούς στόχους κατά νου», και είπε ότι οι οικονομικοί στόχοι της συμφωνίας είναι «δευτερεύοντες και σαφώς λιγότερο σημαντικοί».