Η ταυτότητα της GIC και η απόφαση των επενδυτών της Σιγκαπούρης να μπουν στα πολυτελή ξενοδοχεία Sani/Ikos

Η ταυτότητα της GIC και η απόφαση των επενδυτών της Σιγκαπούρης να μπουν στα πολυτελή ξενοδοχεία Sani/Ikos
Η επόμενη μέρα και η αλλαγή στο εγχώριο ξενοδοχειακό σκηνικό.

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει της πανδημίας και η ζήτηση για ταξίδια θα συνεχίσει να είναι αυξημένη. Βασικός κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι τα ξενοδοχεία τα οποία παρέχουν στους καταναλωτές υψηλού επιπέδου εμπειρίες, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να προτιμώνται έναντι άλλων επιλογών διαμονής. Η άμεση διαδικασία κράτησης, η άνετη διαμονή και η ασφάλεια, είναι μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ταξιδιώτες όταν πρόκειται να επισκεφτούν έναν άγνωστο προορισμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η IMARC με τίτλο «Αγορά τουρισμού ευεξίας: Παγκόσμιες τάσεις, μερίδιο, μέγεθος, ανάπτυξη, ευκαιρία και προβλέψεις για το διάστημα 2022-2027» προκύπτει ότι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού ευεξίας έφτασε τα 822,44 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και μέχρι το 2027 θα αγγίζει τα 1,250 τρις δολάρια παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7,02%. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες στρέφονται σε υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακές μονάδες και δεν διστάζουν να επενδύσουν σημαντικά ποσά για την άνεση, την ιδιωτικότητα και την ξεκούραση τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ηχηρά ονόματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων, Marriott International, Wyndham Hotel Group, Hilton Worldwide Holdings, InterContinental Hotels Group, Hyatt Hotels Corporation, Host Hotels & Resorts, Huazhu Hotels Group και άλλες πολύ γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες προβαίνουν σε συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς.

Αντίστοιχη κίνηση έγινε και στη χώρα μας, με τον όμιλο Sani/Ikos, κορυφαίο ξενοδοχειακό όμιλο στη Μεσόγειο, και τη GIC, διεθνή θεσμικό επενδυτή να προχωρούν σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η GIC γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου μαζί με τη διοικητική του ομάδα. Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα 2,3 δισ. ευρώ και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 καθώς υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις.

Η διοίκηση του Sani/Ikos προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ και να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με σεμνότητα, όπως άλλωστε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ελλήνων ξενοδόχων αυτή τη στιγμή φλερτάρει με πιθανούς επενδυτές για να μπορέσει να υλοποιήσει τα αναπτυξιακά της projects, αρκετά από τα οποία, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης μένουν στον «πάγο», το εν λόγω deal δείχνει τα αποτελέσματα μιας σκληρής προσπάθειας που συντελέστηκε και τώρα έχει φτάσει το momentum να δρέψει καρπούς, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει, τόσο την ελληνική ξενοδοχία, όσο και τα ξένα funds να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.

Το όνομα Ανδρεάδης είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό και οι γνώσεις που έχει πάνω στον κλάδο, αλλά και η διορατικότητα είναι τα βασικά στοιχεία που συνυπολογίστηκαν ώστε να μην αλλάξει χέρια το management και να διατηρηθεί η σύνθεσή του, όπως ακριβώς συνέβη και το 2015.

Στελέχη της διοίκησης της Sani/Ikos υπογραμμίζουν πως το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσει η αγορά, είναι ότι οι πελάτες και οι συνεργάτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τους ίδιους ανθρώπους μέσα από ένα πιο ενδυναμωμένο σχήμα.

Το προφίλ του Sani/Ikos

Πρόκειται για έναν καινοτόμο και ταχέως αναπτυσσόμενο όμιλο πολυτελών θέρετρων σε μοναδικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες στη Μεσόγειο. Με την επωνυμία Sani Resort & Ikos Resorts, ο Όμιλος διαθέτει και λειτουργεί επί του παρόντος πάνω από 2.700 δωμάτια σε 10 μοναδικά θέρετρα στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ έχει εξασφαλίσει τέσσερα επιπλέον έργα (πάνω από 1.600 δωμάτια) για περαιτέρω επέκταση της επωνυμίας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα & Κρήτη), Ισπανία (Μαγιόρκα) και Πορτογαλία (Αλγκάρβε), τα οποία, βάσει του αρχικού business plan, αναμένεται να ανοίξουν μέσα στην τριετία, 2023-2025.

Πίσω από το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα βρίσκονται οι Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, οι οποίοι παραμένουν βασικοί μέτοχοι.  Από την ίδρυσή του το 2015 και έχοντας ως πρώτο επιχειρηματικό σταθμό την Χαλκιδική, ο Όμιλος κατάφερε να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, λαμβάνοντας την υποστήριξη επενδυτικών σχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Κινούμενοι στη λογική, «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», η GIC αποφάσισε πως τη διοίκηση των Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική συμμαχία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο.

Ποια είναι η GIC

Η GIC είναι μία από τις τρεις επενδυτικές οντότητες στη Σιγκαπούρη που διαχειρίζονται τα αποθεματικά της κυβέρνησης από κοινού με τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) και την Temasek. Η Συνεισφορά Καθαρών Επενδυτικών Επιστροφών (NIRC), που υπολογίζεται σε 21,56 δισ. δολάρια Σιγκαπούρης το 2022, επέτρεψε στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις μακροπρόθεσμα στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος .

Όπως υπογράμμισε ο Lee Kok Sun, Chief Investment Officer, Real Estate, της GIC, η εν λόγω συνεργασία εντείνει τις προσπάθειές για ενίσχυση των εμπορικών σημάτων και επέκταση της παρουσίας της GIC στην Ευρώπη. «Τα θέρετρα του Ομίλου βρίσκονται σε πολύ καλές τοποθεσίες και οι ομάδες του φημίζονται για τις εξαιρετικές εμπειρίες φιλοξενίας που προσφέρουν στους επισκέπτες. Είμαστε βέβαιοι ότι η επένδυση αυτή θα φέρει σημαντικές αποδόσεις και θα επιβεβαιώσει την πίστη μας στον τουρισμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια έως και τις 31 Μαρτίου 2022, οι ετήσιες ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις του χαρτοφυλακίου της GIC ήταν 7% και 4,2% αντίστοιχα ετησίως.

Μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του deal με την Sani/Ikos είχε προηγηθεί η τοποθέτηση στην STORE Capital η οποία πέρασε στα χέρια των GIC και Oak Street έναντι του ποσού των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, όπως αναφέρει η διοίκηση της GIC στο report της, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και η προσεκτική επενδυτική της στάση συνέβαλαν στην απορρόφηση της απόδοσης της GIC από τη διόρθωση της αγοράς στις αρχές του 2022. Αυτή η στάση κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2021/22, δεδομένων των αυξημένων αποτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων και της αβεβαιότητας που προέκυψε από πιθανές πληθωριστικές πιέσεις.