Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει πιο υγιεινά, νόστιμα σνακ και γεύματα

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει πιο υγιεινά, νόστιμα σνακ και γεύματα
Photo: pixabay.com
Η January AI λειτουργεί με τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων της φυσιολογίας του χρήστη.

Οι παρασκευαστές τροφίμων θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και σύνολα δεδομένων πραγματικών ασθενών για τη διατροφική βελτιστοποίηση των τροφίμων τους – για διαβητικούς, προ-διαβητικούς και τον γενικό πληθυσμό.

Σχεδόν το 40% των Αμερικανών έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ – μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες, αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να δικαιολογείται η επίσημη διάγνωση του διαβήτη. Όσον αφορά τον ίδιο τον διαβήτη, λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει την πάθηση. Συνολικά, περίπου ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ πάσχει από μια από τις δύο παθήσεις.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε απλά ένας πολύ άρρωστος πληθυσμός ανθρώπων», λέει στο Fortune η Noosheen Hashemi, διευθύνουσα σύμβουλος της January AI.

Η εταιρεία της εμπορεύεται ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ένα συνεχές όργανο παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), έναν ανιχνευτή δραστηριότητας, όπως ένα έξυπνο ρολόι ή δαχτυλίδι, και μια εφαρμογή με τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της γλυκόζης στο αίμα από περισσότερα από 32 εκατομμύρια τρόφιμα σε κάθε χρήστη και να προτείνει πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις – πριν καταναλωθούν.

Η January AI λειτουργεί με τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων της φυσιολογίας του χρήστη, χρησιμοποιώντας εμπειρικά στοιχεία για το πώς αντιδρούν τα επίπεδα γλυκόζης τους σε συνδυασμούς μακροθρεπτικών συστατικών – όπως λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες– για να προβλέψει τις αντιδράσεις σε διαφορετικά τρόφιμα.

Αυτά τα «ψηφιακά δίδυμα» πραγματικών ανθρώπων είναι ανώνυμα και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: διαβητικοί, προ-διαβητικοί και μη διαβητικοί. Στη συνέχεια, η εταιρεία λαμβάνει συνταγές ή τρόφιμα από εταιρείες τροφίμων και επιστρέφει μια ανάλυση της επίδρασης του τροφίμου στα επίπεδα γλυκόζης στις κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις εταιρείες τροφίμων να δημιουργήσουν πιο υγιεινά προϊόντα.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη που είναι ενσωματωμένη στο σύστημα καταναλωτών της January AI εντοπίσει προβληματικές τροφές που έχει καταναλώσει ο χρήστης, θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερη γλυκαιμία. Προτρέπει επίσης τους χρήστες να αρχίσουν και να σταματήσουν τη διαλείπουσα νηστεία και να ασκούνται σε ώρες που είναι βέλτιστες για τη μείωση των αιχμών της γλυκόζης στο αίμα.

Αλλά το σύστημα, με έναν αισθητήρα δύο εβδομάδων, κοστίζει 288 δολάρια – μια τιμή απρόσιτη για πολλούς.

Πρόσθετες λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός διατροφής με τεχνητή νοημοσύνη και οι προσαρμοσμένες ειδοποιήσεις ώθησης άσκησης είναι βοηθητικές, αλλά όχι απαραίτητες για να εντοπίζει κανείς τις τάσεις που αφορούν τη γλυκόζη και να παρεμβαίνει μόνος του, με έρευνα και σχεδιασμό διατροφής, λέει η Hashemi.

Ενθαρρύνει όσους δεν έχουν ελεγχθεί πρόσφατα για διαβήτη ή προδιαβήτη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σύστημα της January AI να ζητήσουν από το γιατρό τους συνταγή για έναν φθηνό αισθητήρα CGM. Αν και η ασφάλιση πιθανότατα δεν θα καλύψει το κόστος – περίπου 80 δολάρια για τον φθηνότερο στην αγορά – τα δεδομένα που παρέχονται ακόμη και από έναν αισθητήρα δύο εβδομάδων θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή ή ακόμη και να σώσουν τη ζωή.

Αλλά ούτε και αυτό μπορούν να το αντέξουν όλοι οικονομικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Hashemi είναι ενθουσιασμένη με τη συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές τροφίμων για να γίνουν τα καθημερινά γεύματα πιο υγιεινά για όλους. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία της January AI μπορεί να ωφελήσει ένα μαζικό κοινό – έστω και έμμεσα.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με τη διαρθρωτική αλλαγή στο σύστημα τροφίμων – αυτό, για εμάς, είναι τεράστιο», λέει. «Θα μπορούσε να κάνει τους πάντες λιγότερο άρρωστους, και αυτό είναι που μας έχει γίνει εμμονή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com