Η τεχνητή νοημοσύνη και η πυραμίδα του Μάσλοου

Η τεχνητή νοημοσύνη και η πυραμίδα του Μάσλοου
(Ξένη Δημοσίευση) Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου παρουσιάστηκε η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023. Τον πρώτο ψηφιακό βοηθό ο οποίος λειτουργεί με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και θα εξυπηρετεί πολίτες που επισκέπτονται την πύλη gov.gr παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ψηφιακός βοηθός, που έχει τη μορφή chatbot και ενεργοποιείται στη δοκιμαστική μορφή του σήμερα το απόγευμα, θα βοηθά τους επισκέπτες του gov.gr να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν, απαντώντας σε απλές αλλά και σύνθετες ερωτήσεις τους. Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο και μία από τις πρώτες ανάλογες υπηρεσίες στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο σκέλος της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες για τη διευκόλυνσή τους και την απλοποίηση της καθημερινότητάς τους. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τεχνολογία έχει σήμερα τις δυνατότητες να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε, με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί.

Η κυβέρνηση παρουσίασε χθες τον πρώτο ψηφιακό βοηθό ο οποίος λειτουργεί με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και θα εξυπηρετεί πολίτες που επισκέπτονται την πύλη gov.gr. Πρόκειται για μια καινοτομία που δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να λέει πως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου στους πολίτες, η χώρα προσπαθεί να κάνει άλματα, ενώ οι υπηρεσίες της για χρόνια καρκινοβατούν. Η εξοικείωση με αυτού του είδους τις υπηρεσίες μπορεί – υπό προϋποθέσεις – να λειτουργήσει ως έναυσμα για μια ευθυγράμμιση με τις εξελίξεις σε ένα πεδίο που δεν ιχνογραφεί απλά το μέλλον: Είναι το μέλλον. Κι αυτό αφορά κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο ψηφιακός βοηθός, που έχει τη μορφή chatbot θα βοηθά τους επισκέπτες του gov.gr να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν, απαντώντας σε απλές αλλά και σύνθετες ερωτήσεις τους. Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο και μία από τις πρώτες ανάλογες υπηρεσίες στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού.

Τα νέα είναι πως ο κόσμος όλος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι εμείς οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε. Πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας ο αντιπρόεδρος Έρευνας και Μηχανικής της Google, Γιόσι Ματίας, και σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ επεσήμανε πως «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συνδράμει σε αυτό που αποκαλούμε μετριασμό της κλιματικής αλλαγής: στον μετριασμό των εκπομπών αερίων και της υπερθέρμανσης Πρόσφατη έκθεση της Google και της BCG κατέδειξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτιμάται πως μπορεί να μετριάσει κατά 5-10% τις εκπομπές αερίων. Επίσης, βοηθάει στην προσαρμογή, στο πώς να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση, όπως σε φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές. Κάποτε έμοιαζε σχεδόν αδύνατον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της πρόγνωσης πλημμυρών, αλλά σήμερα, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ήδη προβλέπουμε ικανοποιητικά πλημμύρες σε πολλά μέρη του κόσμου. Παρέχει προβλέψεις έως και επτά ημέρες νωρίτερα για πάνω από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα». Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ζητήματα με τα οποία η χώρα μας θα έρθει αντιμέτωπη στο κοντινό μέλλον, αφού τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις βιώνουμε ήδη από καλοκαίρι σε χειμώνα και τούμπαλιν.

Σε μία εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται γρηγορότερα από ποτέ, μαζί με τις μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες, έρχονται αναπόφευκτα και ορισμένα ερωτήματα και ανησυχίες. Θα αντικατασταθούν οργανικές θέσεις εργασίας από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης και με ποιον τρόπο θα αναπληρωθούν; Μήπως κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την τεχνολογία μείνουν πίσω; Είναι ερωτήματα που θέτουν όλοι όσοι ασχολούνται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την επίδραση που θα έχει στην κοινωνία μας. Κατά μια έννοια η βοήθεια θα έρθει από τις κοινωνικές επιστήμες – θα πρέπει να ανατρέξουμε στις βασικές διδαχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς – κάποιοι ανατρέχουν ήδη στον Μάσλοου και την περίφημη πυραμίδα του. Η ιεράρχηση των αναγκών κατά τον Μάσλοου συχνά απεικονίζεται ως πυραμίδα, με τις μεγαλύτερες, πιο θεμελιώδεις ανάγκες στο κάτω μέρος και την ανάγκη για αυτοπραγμάτωση και υπέρβαση στην κορυφή. Με άλλα λόγια, η ιδέα είναι ότι οι πιο βασικές ανάγκες των ατόμων πρέπει να ικανοποιούνται προτού παρακινηθούν να επιτύχουν ανάγκες υψηλότερου επιπέδου. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι άνθρωποι της πληροφορικής – όσοι ανοίγουν δρόμους στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Εάν αφήσουν έξω πολλά κομμάτια αυτής της πυραμίδας, τότε οι μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας θα μείνουν αναπάντητες, το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένου κι αναπτυσσόμενου κόσμου θα διευρυνθεί και οι κοινωνικές ανισότητες θα οξυνθούν. Η διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης και βέβαια ο εκδημοκρατισμός της και η συμπερίληψη θα δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά η ανθρωπότητα. Η τεχνολογία έχει σήμερα τις δυνατότητες να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί. Όμως οι μεγάλες δυνατότητες συνοδεύονται και από μεγάλες ευθύνες και ρίσκα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: