Η Τουρκία σταματά το εμπόριο με το Ισραήλ «έως την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Η Τουρκία σταματά το εμπόριο με το Ισραήλ «έως την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»
Turkish President Tayyip Erdogan waves as he addresses his supporters following his victory in the second round of the presidential election at the Presidential Palace in Ankara early on May 29, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Οι δύο χώρες είχαν εμπορικό όγκο 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

Η Τουρκία σταμάτησε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ την Πέμπτη, επικαλούμενη την «επιδεινούμενη ανθρωπιστική τραγωδία» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα ώθησαν την Τουρκία να σταματήσει τις εμπορικές συναλλαγές, δήλωσε ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας τα εμπορικά στοιχεία του Απριλίου.

Οι δύο χώρες είχαν εμπορικό όγκο 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία περιόρισε τις εξαγωγές χάλυβα, λιπασμάτων και καυσίμων αεροσκαφών μεταξύ 54 κατηγοριών προϊόντων, λόγω της άρνησης του Ισραήλ, όπως είπε, να επιτρέψει στην Άγκυρα να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναέριας ρίψης βοήθειας για τη Γάζα.

Όλες οι υπόλοιπες εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες ανήλθαν σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές εξαγωγές και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ισραηλινές εισαγωγές πέρυσι, θα σταματήσουν τώρα.

Οι κορυφαίες τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ είναι ο χάλυβας, τα οχήματα, τα πλαστικά, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα μηχανήματα, ενώ στις εισαγωγές κυριαρχούν τα καύσιμα με 634 εκατ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα τουρκικά εμπορικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com