Ηχηρές διαφοροποιήσεις και απουσίες στη ψηφοφορία για τα κανάλια

Ηχηρές διαφοροποιήσεις και απουσίες στη ψηφοφορία για τα κανάλια

Καταψήφισαν Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνης, απείχε ο Κ. Καραμανλής.

Με ηχηρές διαφοροποιήσεις κι εξίσου ηχηρές απουσίες πέρασε η επίμαχη διάταξη για τις «προσωρινές» ψηφιακές άδειες στα κανάλια, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία υπερψήφισαν 152 βουλευτές (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) με 115 βουλευτές να καταψηφίζουν. Ουσιαστικά χάρη στους ψήφους της ΔΗΜΑΡ, πέρασε η διάταξη, καθώς στην κυβερνητική πλειοψηφία καταγράφηκαν σοβαρές διαφοροποιήσεις και απουσίες.

Πιο ηχηρές , αυτές των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ο μεν Κώστας Καραμανλής επέλεξε συμβολικά να απέχει από την ψηφοφορία, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου – ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα μετά από πολύ καιρό απουσίας στο εξωτερικό – είπε «όχι» στην τροπολογία. Κάτι που έπραξε και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Απόντες ήταν επίσης ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης – και, βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ. Από την ψηφοφορία, πάντως, απουσίασαν και έξι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που είπαν «ναι» στην επίμαχη ρύθμιση.

Λόγω των απουσιών, πάντως, η διάταξη θα υπερψηφιζόταν ακόμη και με 135 ψήφους, αλλά τουλάχιστον με τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 151 ψήφων.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, είχε επιχειρήσει ελιγμό καταθέτοντας αλλαγή στο επίμαχο άρθρο, όπου προσδιοριζόταν ότι η καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αδειοδότηση για την ψηφιακή εκπομπή προγράμματος «έρχεται» πιο κοντά, στις 31/12/14 ενώ αρχικά ήταν στις 30/6/15. Το άρθρο ορίζει ότι τα κανάλια που εξέπεμπαν νόμιμα στις 31/8/13 μπορούν να εκπέμψουν ψηφιακά σε μια μεταβατική περίοδο μέχρι τον διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών, με στόχο να μην στερηθούν την τηλεοπτική κάλυψη τμήματα της χώρας, όπως είχε υποστηρίξει κατά την διάρκεια της συζήτησης ο υφυπουργός Επικρατείας, Σ. Κεδίκογλου.