Είναι η εταιρεία σας καινοτόμος; Αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά κάνουν τη διαφορά

Είναι η εταιρεία σας καινοτόμος; Αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά κάνουν τη διαφορά
Photo: Ingram Publishing
Ο Michael Miebach, επικεφαλής προϊόντων και καινοτομίας της Mastercard εξηγεί.

του Michael Miebach

Τι θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε; Κάποιος μου έθεσε αυτό το ερώτημα πρόσφατα και η απάντηση ήταν δυσκολότερη απ’ ό,τι νόμιζα. Είναι εύκολο να σκεφτείς μια απάντηση όταν είσαι εφτά χρονών κι ο κόσμος είναι η γειτονιά σου. Αλλά το τι κάνεις ως ενήλικας είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Όταν ήμουν παιδί και μεγάλωνα στη Γερμανία, ήθελα να γίνω πιλότος και να εξερευνήσω τη ζωή πέρα από τις Άλπεις. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, οι επιλογές μας φαντάζουν λιγότερο σαφείς. Οι απαντήσεις μας γίνονται πιο «θολές».

Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Πώς ορίζεις το τι θες να γίνεις σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα και με τον ανταγωνισμό να είναι τόσο ισχυρός; Ακόμα περισσότερο, πώς καταφέρνεις να γίνεις αυτό που θες να γίνεις; Η απλή απάντηση είναι: καινοτομία.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Και έχει άραγε την ίδια σημασία για τα στελέχη και για τους καταναλωτές;

Η εταιρεία μου, η Mastercard, ήθελε απαντήσεις. Έτσι, συνεργαστήκαμε με το Harvard Business Review για να ζητήσουμε από κορυφαία στελέχη τις απόψεις τους, τις οποίες και συγκεντρώσαμε σε μια έκθεση με την επωνυμία “Become 2020” που δημοσιεύτηκε σήμερα. Στην έκθεση, θα βρείτε και τον νέο Δείκτη Business Innovators, ο οποίος διερευνά τα σημεία εκείνα που ξεχωρίζουν τις πραγματικά καινοτόμες εταιρείες από τις υπόλοιπες.

Ποια είναι τα ευρήματα; Καταρχήν, οι περισσότεροι οργανισμοί κατανοούν τη σημασία της καινοτομίας για την οικονομική επιτυχία. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί καταναλωτές θεωρούν την καινοτομία προτεραιότητα στις αγοραστικές αποφάσεις τους.

Όμως, μόνο 17% των οργανισμών πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν καινοτόμοι ηγέτες, σύμφωνα με την έρευνα.

Βρήκαμε ότι υπάρχουν πέντε κοινά χαρακτηριστικά που  κάνουν τους καινοτόμους ηγέτες να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους: ταχύτητα δράσης, λήψη αποφάσεων βασισμένη σε δεδομένα, δέσμευση στην καινοτομία μέσω της ηγεσίας, εταιρική κουλτούρα, και μόνιμη εστίαση στον πελάτη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι μάλλον γνωστά σε όλους· ρωτήστε ένα στέλεχος τι είναι σημαντικό για την επιχειρηματική επιτυχία και το πιθανότερο είναι ότι θα σας απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Γιατί, λοιπόν, το ποσοστό είναι μόνο 17%; Επειδή η γνώση αυτή δεν μεταφράζεται πάντα σε δράση. Οι καινοτόμοι ηγέτες σπανίζουν επειδή είναι δύσκολη η εκτέλεση. Οι πελάτες, όμως, περιμένουν ακριβώς αυτό: την υλοποίηση. Όπως μας είπε στη μελέτη η Gabrielle Cournoyer, αντιπρόεδρος καρτών και λύσεων πληρωμών για την Εθνική Τράπεζα του Καναδά, «το βήμα δεν το ορίζουμε πλέον εμείς· το ορίζουν οι καταναλωτές μας».

Τα δύο τρίτα των διευθυντών που ρωτήσαμε πιστεύουν ότι οι αυξημένες προσδοκίες των πελατών για νέες τεχνολογίες είναι η κορυφαία τάση που επιδρά στις στρατηγικές εμπειρίας των καταναλωτών τους.

* Ο Michael Miebach είναι επικεφαλής προϊόντων και καινοτομίας της Mastercard.

Πηγή: fortune.com