Η Intel μπαίνει στην αγορά των «φορετών συσκευών»

Η Intel μπαίνει στην αγορά των «φορετών συσκευών»
Photo: REUTERS

Ο κατασκευαστής επεξεργαστών έκλεψε τις εντυπώσεις ανήμερα της παρουσίασης του καινούριου iPhone.

του Μίχαλ Λεβ-Ραμ

H Apple δεν ήταν η μοναδική εταιρεία που παρουσίασε νέα προϊόντα την προηγούμενη Τρίτη. Το πρωί της ίδιας μέρας στο Σαν Φρανσίσκο, η Intel αποκάλυψε στο κοινό μια νέα γενιά επεξεργαστών που τους αποκαλεί «Quark» και είναι ειδικά κατασκευασμένοι για «φορετές συσκευές» και βιομηχανικά «διαδικτυακά προϊόντα».

Η νέα ηγετική ομάδα της εταιρείας, που αποτελείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπράιαν Κρζάνιτς και τον πρόεδρο Ρένι Τζέιμες, ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές στην ετήσια συνάντηση της, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας μαζί με άλλες σημαντικές τεχνολογικές παρουσιάσεις, μεταξύ των οποίων τα νέα iPhone 5S και 5C της Apple, μια παρουσίαση του παρόχου υπηρεσιών cloud Workday και το TechCrunch Disrput, μια εφαρμογή συγκέντρωσης κεφαλαίου για πρωτοεμφανιζόμενες επιχειρήσεις και προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη: «Τιτανομαχία» σε μέγεθος ρολογιού

Η Intel κατάφερε να συγκεντρώσει εντυπωσιακά πολύ κόσμο -όπως κάθε χρόνο- δείχνοντας ότι παρά την παραπαίουσα αγορά των Η/Υ, εκείνη παραμένει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών στον κόσμο.

Παρότι η ζήτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών -άρα και επεξεργαστών- έχει επιβραδυνθεί και η εταιρεία παλεύει στο χώρο των φορητών συσκευών, την ίδια στιγμή ελπίζει να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού με τους Quark, τους ειδικά κατασκευασμένους επεξεργαστές για την ανερχόμενη αγορά «φορετών προϊόντων» (όπως π.χ. ηλεκτρονικά περιβραχιόνια και γυαλιά καθώς και κάθε λογής ιατρική συσκευή που προσαρμόζεται πάνω στο ανθρώπινο σώμα).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της, οι Quark θα είναι πέντε φορές πιο μικροί και δέκα φορές πιο οικονομικοί από τους Atom, που είναι κι αυτοί της Intel.

Διαβάστε ακόμη: PC «πολύ σκληρά για να πεθάνουν»

«Βάζουμε τα καλύτερα στοιχεία από την εμπειρία μας, τα υλικά μας και την τεχνολογία μας σε κάθε τομέα των υπολογιστών», λέει ο Κρζάνιτς. «Διακομιστές, Η/Υ, tablets, τηλέφωνα και πολλά άλλα. Τομείς που είναι ακόμα υπό ανάπτυξη – «φορετές συσκευές» και προϊόντα που κάνουν χρήση του διαδικτύου».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ανταγωνιστής της Intel, η Qualcomm, ανακοίνωσε το «Toq» και η Samsung αποκάλυψε το «Gear». Δύο ογκώδη αλλά «έξυπνα» ρολόγια χειρός, που συνδέονται σε ασύρματα δίκτυα. Η Intel παρουσίασε, επίσης, ένα «μοντέλο αναφοράς»: ένα πρωτότυπο ρολόι χειρός που σκοπό είχε να δείξει στους επενδυτές τους νέους επεξεργαστές της και τις δυνατότητές τους.

Φυσικά, η εταιρεία είχε νέα και για την αγορά Η/Υ, tablet και κινητών. Ο Κρζάνιτς είπε πως ο «Bay Trail», το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα της Intel με χρήση τεχνολογίας χάραξης 22nm, θα χρησιμοποιηθεί στα νέα κινητά Android και τα Windows tablets αργότερα φέτος. Επίσης, είπε πως τα tablets με επεξεργαστή Intel θα πωλούνται με τιμές που θα ξεκινούν από τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του 2013. Τέλος, η Intel ανακοίνωσε ότι μέσα στη χρονιά θα αρχίσει να διαθέτει κι επεξεργαστές με τεχνολογία χάραξης 14nm.