ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα, ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα δείχνει η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 91,2 μονάδες από 93,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές αποτέλεσαν τα αίτια της υποχώρησης του συνολικού δείκτη, που δεν αποτράπηκε από τη μικρή βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, αλλά και την ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δύο αντίρροπες τάσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών, με αρκετή μεταβλητότητα, όμως, από μήνα σε μήνα. Από τη μία πλευρά σημειώνεται σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, με την επίτευξη έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 να είναι πλέον αρκετά πιθανή.

ΙΟΒΕ: Ύφεση 4,1-4,2% και ανεργία 27,5% το 2013

Ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή αγορά
Επίσης, σημειώνονται θετικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αναδεικνύοντας το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την άνοδο της συμμετοχής και ξένων επενδυτών. Την ίδια στιγμή όμως, η ανεργία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αναμένεται ισχυροποίηση της φορολογικής πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο δίμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι επενδυτικές δυνατότητες, να υποστηριχθεί το επιχειρείν και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψουν και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης, αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει τελικά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την ύφεση.

Αναλυτικότερα:
– Στη βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής αμβλύνονται, με τα αποθέματα να φανερώνουν ελαφρά διόγκωση και τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να επιδεινώνονται.

– Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα και οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περισσότερο.

Μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα

– Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και τα αποθέματα διευρύνονται, αν και οι επίσης αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αμβλύνονται ελαφρώς.

– Στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, με ταυτόχρονη, μικρή άνοδο του δείκτη της απασχόλησης.

– Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας μεταβάλλονται θετικά, με τις προθέσεις για αποταμίευση και τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο να κερδίζουν επίσης έδαφος.