ΗΠΑ: Νέα αθώωση αστυνομικού για δολοφονία Αφροαμερικανού

ΗΠΑ: Νέα αθώωση αστυνομικού για δολοφονία Αφροαμερικανού

Το σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη για το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Μία ακόμη αθώωση αστυνομικού ο οποίος δολοφόνησε έναν άοπλο πολίτη, ταλανίζει τις ΗΠΑ. Ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον ενός λευκού αστυνομικού ο οποίος φαίνεται σε ερασιτεχνικό βίντεο να πιέζει μέχρι τα όρια της ασφυξίας τον Αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ κατά τη διάρκεια της σύλληψης του, ενώ ο ίδιος ειδοποιούσε επανειλημμένα ότι πάσχει από άσθμα.

Κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψης του την 17η Ιουλίου του 2014, ο Γκάρνερ υπέστη ανακοπή.

Η νέα αθώωση λευκού αστυνομικού λίγες μέρες μετά την υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, πυροδότησε νέες διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης σε διάφορες γειτονιές της Νέας Υόρκης. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Rockefeller Center, όπου δεκάδες τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλοί συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Άλλοι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square, στη Union Square, το Columbus Circle, το Χάρλεμ, άλλα και στη συνοικία της Νέας Υόρκης όπου πέθανε ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ στις 17 Ιουλίου. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ήταν και τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ομοσπονδιακής έρευνας για την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη σε βάθος δίκαιη και έγκαιρη έρευνα» δήλωσε ο Χόλντερ στους δημοσιογράφους.

«Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Αντίδραση από τον Μπαράκ Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση του Σώματος των ενόρκων σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης να μην ασκήσει δίωξη κατά των αστυνομικών για το θάνατο του αφροαμερικανού Ερικ Γκάρνερ «αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα μεταξύ των μειονοτήτων και των αστυνομικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα ζήτησε της δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία και θα εξετάσει την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της αστυνομίας και των μειονοτικών κοινοτήτων.

Ειρηνικές διαδηλώσεις ζητά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της Νέας Υόρκης να αντιδράσουν με «ειρηνικούς» τρόπους στην απόφαση του σώματος των ενόρκων.

«Συμφωνούμε όλοι μας ότι οι διαδηλώσεις και η ελευθερία του λόγου αποτελούν πολύτιμες συνεισφορές στο δημόσιο διάλογο και ότι η βία και η διασάλευση της τάξης δε συνιστούν μόνο μια λανθασμένη αντιμετώπιση αλλά πλήττουν τους άκρως σημαντικούς στόχους που μαζί προσπαθούμε να επιτύχουμε» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters