ΗΠΑ: Η προοπτική συμφωνίας ανέβασε την Wall Street

ΗΠΑ: Η προοπτική συμφωνίας ανέβασε την Wall Street
Photo:

Ο Ομπάμα μελετά πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για προσωρινή αύξηση του ορίου του χρέους. 

Με άνοδο έκλεισε στη σημερινή του συνεδρίαση το αμερικανικό Χρηματιστήριο, καθώς η προοπτική μίας συμφωνίας για την επίλυση του αδιεξόδου στον κρατικό προϋπολογισμό απάλυνε την ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 323,09 μονάδες, σημείωσε άνοδο 2,18% κι έκλεισε στις 15.126,07 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχοντας κέρδη 82,97 κατέγραψε άνοδο 2,26%, κλείνοντας στις 3.760,75 μονάδες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα προτείνει μια προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ με αντάλλαγμα έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με τον Aμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μια ευρεία γκάμα οικονομικών θεμάτων, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους. «Θα προσφέρουμε σήμερα στον πρόεδρο τη δυνατότητα να προχωρήσει μια προσωρινή αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους (…), με αντάλλαγμα να συμφωνήσει να συζητήσει μαζί μας για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε ώστε να λειτουργήσει και πάλι το ομοσπονδιακό κράτους και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα επείγοντα προβλήματα της Αμερικής», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Τζον Μπένερ.

Ο Μπένερ και 17 ακόνη Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις 23:35 (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα για να συζητήσουν αυτή την πρόταση. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει και τα 232 μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως ο Μπένερ αρνήθηκε.

Διαβάστε ακόμη: «Μονομαχία» στο Καπιτώλιο

Ευτυχής για την εξέλιξη ο Ομπάμα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι «ευτυχής» διότι φαίνεται να επικρατούν οι ψυχραιμότεροι μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους, ωστόσο θα προτιμούσε να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα και όχι να δοθεί απλώς μια παράταση λίγων εβδομάδων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Ομπάμα είναι πρόθυμος να επικυρώσει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για την αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους, δηλαδή ένα νόμο που θα αφορά μόνο αυτό το θέμα και δεν θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις, όμως δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Δεν έχουμε δει κάποιο νομοσχέδιο ακόμη», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Επιφυλακτικοί οι Δημοκρατικοί
Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρέιντ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με άλλους δημοκρατικούς γερουσιαστές με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, πως θέλει πρώτα να δει περισσότερες λεπτομέρεις από το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Βουλή», είπε ο Ρέιντ, τονίζοντας πως έχει δει εκδοχές από τρεις διαφορετικές προτάσεις.

Ο Ρέιντ υπογράμμισε επίσης πως οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν με τους Ρεπουμπλικανούς πάνω σε θέματα προϋπολογισμού εάν πρώτα δεν λυθεί το πρόβλημα της 10ήμερης παράλυσης του κρατικού μηχανισμού.

Ομπάμα: «Στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος»

Πιο αισιόδοξοι οι Ρεπουμπλικάνοι
Από την πλευρά του, το παλαίμαχο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή Τομ Κόουλ, βουλευτής της Οκλαχόμα, προέβλεψε πως το Κογκρέσο κι ο Ομπάμα θα καταλήξουν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα σε μία συμφωνία επί αμφοτέρων των θεμάτων –και για τον τερματισμό της παρούσας χρηματοοικονομικής κρίσης και για την επανέναρξη της λειτουργίας της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Κόουλ, που πρόσκειται στον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ, δήλωσε πως μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα επιτευχθεί «ένας συμβιβασμός μέσω διαπραγματεύσεων» για την έξοδο από την κρίση .

«Εγώ είμαι σύμφωνος με το σχέδιο Μπένερ, αλλά είναι το κλείσιμο (υπηρεσιών) του δημοσίου που απασχολεί άμεσα τώρα το μυαλό των ψηφοφόρων μου», δήλωσε ο Γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σταματήσει να λειτουργεί. Φρονώ πως ένα μεσοπρόθεσμο πακέτο και με τα δύο θέματα θα ήταν πιο ελκυστικό», υποστήριξε από την πλευρά της η Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς.

Διαβάστε επίσης: Ο «εγκέφαλος» του αμερικανικού λουκέτου