Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις αποδοχές των δικαστικών

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις αποδοχές των δικαστικών

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μη αποκατάσταση των αποδοχών άλλων ομάδων εργαζομένων που έχουν πληγεί από τις μειώσεις.

Παρά την έντονη κριτική, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τελικώς η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε και η τροπολογία με την οποία παρέχεται από τον ΕΟΠΥΥ φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους πολίτες.

Η κυβέρνηση δέχθηκε στη συζήτηση που προηγήθηκε, έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν προχωρά αυτόματα και στην αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων, καθώς και άλλων ομάδων εργαζομένων που έχουν πληγεί από τις μειώσεις στις αποδοχές τους. Στην αντίδραση αυτή απάντησε εν μέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση για την εναρμόνιση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αποδοχές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε, ότι η πολιτική της λιτότητας πρέπει να ανατραπεί στο σύνολό της, διότι αφορά όχι μόνο σε όσους την υφίστανται αλλά επηρεάζει την οικονομία και την ίδια την προοπτική της χώρας. «Πολιτικά πρέπει να κινηθείτε και να σταματήσετε πλέον αυτές τις πολιτικές λιτότητας», είπε ο κ. Λαφαζάνης. Νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε ενημερώσει το Τμήμα, ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.

«Η πατρίδα μας βγαίνει από έναν επώδυνο κύκλο και σήμερα είμαστε σε μια περίοδο όπου τα ελλείμματα του χθες γίνονται πλεονάσματα και αποδίδονται με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στους Έλληνες πολίτες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

«Ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων είναι για εμάς κανόνας απαράβατος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επισημαίνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει συνολικά να σταθμίσει συνολικά τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις αυτές στον προϋπολογισμό. Θύμισε επίσης ότι έχουν γίνει περικοπές στο ΕΚΑΣ για ανάπηρους και στις συντάξεις υπερηλίκων.

«Θέλω να πιστεύω, ότι η Δικαιοσύνη ούτε εκβιάζεται αλλά ούτε και συναλλάσσεται με την κυβέρνηση», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημειώνοντας ότι είναι ώρα ανάληψης ευθύνης και «όπως η Βουλή δεν δέχθηκε αύξηση της αποζημίωσης από την πίσω πόρτα πρέπει η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία με συναίσθηση των ακραίων καταστάσεων να ακούσουν επιτέλους τον ελληνικό λαό και να πράξουν το καθήκον τους, όπως το όρισε ο λαός και όχι οι δανειστές».

«Την ανάγκη να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το χρέος» επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και επισήμανε ότι υπάρχει πραγματική αδυναμία πληρωμής των πολιτών και φοροδοτικής ικανότητας. Επισήμανε ακόμη ότι το ρήγμα στα δημοσιονομικά δείχνει και τα λάθη της οριζόντιας δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Παρών» στην τροπολογία δήλωσε και το ΚΚΕ με το Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει, ότι η κυβέρνηση κάνει «διορθωτικές κινήσεις» επιλεκτικά προς ορισμένα τμήματα, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η πολιτική λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Νωρίτερα ο Θανάσης Παφίλης επέρριψε ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Λέτε θα σκίσετε το Μνημόνιο. Τι θα σκίσετε; Αφού είναι η ΕΕ. Μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εσείς έχετε πει παντού ναι. Ακόμη και στο ΝΑΤΟ, ναι είπατε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΟΙΚ: Προς εναρμόνιση της απόφασης του ΣτΕ για τους ενστόλους

Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών

Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» με τους μισθούς των δικαστικών

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές μειώσεις αποδοχών των ενστόλων