Υποχωρούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Παραμένουν πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ

Υποχωρούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη – Παραμένουν πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Το ενδιαφέρον στο εάν εντός του 2024 πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν για τον Νοέμβριο του 2023 οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για την πορεία του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, με τα επίπεδα του πληθωρισμού ωστόσο να παραμένουν πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, οι καταναλωτές αναμένουν πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες θα διαμορφωθεί στο 3,2% έναντι εκτίμησης για 4% στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας μειώθηκαν επίσης, στο 2,2% από 2,5% τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία για την ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 μέχρι και το φθινόπωρο του 2023 η ευρωτράπεζα είχε προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ενισχύοντας τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση στην Ευρωζώνη.

Μετά από το «φρένο» που πάτησε στις αυξήσεις η ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις επί της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και ειδικότερα στο εάν εντός του 2024 πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: