Ήρθε η startup που παρακολουθεί τον ήλιο και δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα

Ήρθε η startup που παρακολουθεί τον ήλιο και δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα

Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα από έναν επιχειρηματία της ηλιακής ενέργειας.

της Κέιτι Φέρενμπαχερ

Μια νέα startup στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας μετέτρεψε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κυρίως σε φάρμες ηλιακών πάνελ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις στέγες μεγάλων κτιρίων.

Πρόκειται για μια σπάνια επιχειρηματική προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου τύπου εξοπλισμού σε έναν κλάδο που εστιάζει ολοένα και περισσότερο στις περικοπές κόστους.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η νεοφυής επιχείρηση Edisun Microgrids παρουσίασε τεχνολογία που φέρνει τα ‘trackers’ («ιχνηλάτες») στις ταράτσες εμπορικών και βιομηχανικών κτιρίων.

Οι «ιχνηλάτες» χρησιμοποιούνται ευρέως σε φάρμες ηλιακών πάνελ για τη μετακίνηση των πάνελ, έτσι ώστε αυτά να κοιτάζουν τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο εξοπλισμός αυτός δίνει ώθηση στον όγκο ενέργειας που παράγουν τα πάνελ και χαμηλώνει το συνολικό κόστος παραγωγής ενέργειας για τη φάρμα.

Όμως, η χρήση ιχνηλατών πάνω σε στέγες δεν είναι πολύ συνηθισμένη, εξαιτίας των σύνθετων συνθηκών που επικρατούν εκεί, όπως π.χ. ισχυρές ριπές ανέμου ή το γεγονός ότι οτιδήποτε καρφώνεται πάνω σε στέγη πρέπει να είναι ελαφρύ.

Η Edisun Microgrids έχει σχεδιάσει ένα σύστημα tracking που είναι βελτιστοποιημένο σχεδιαστικά για τοποθέτηση πάνω σε μεγάλη στέγη, αποφεύγοντας τις δυνητικά επικίνδυνες ριπές ανέμου. Παράλληλα, ο ιχνηλάτης μπορεί και να μαζευτεί εντελώς, και έτσι γίνεται μια εντελώς επίπεδη επιφάνεια πάνω στη στέγη.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενέργεια που παράγεται από ηλιακά πάνελ στέγης κατά 30% σε σύγκριση με άλλα trackers και πάνω από 40% για πάνελ στέγης που δεν χρησιμοποιούν καθόλου ιχνηλάτες, λέει ο Μπιλ Γκρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Και καταλήγει ότι η τεχνολογία μπορεί να καταστήσει τα ηλιακά πάνελ σε συγκεκριμένες στέγες – μεγάλες και επίπεδες – πολύ πιο οικονομικά.

Ο Γκρος είχε ιδρύσει τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Idealab, η οποία βοήθησε στη δημιουργία μισής ντουζίνας startup στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας. Όμως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την ιδέα ιχνηλασίας της Edisun Microgrids που αποφάσισε να ηγηθεί της επιχείρησης ο ίδιος.

Η Edisun Microgrids έχει ήδη εγκαταστήσει περίπου 250 από τους ιχνηλάτες οροφής της σε έναν χώρο της στην Πασαντένα και σχεδιάζει να αρχίσει την εγκατάσταση στους πρώτους πελάτες της στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου.