Ήρθε η ώρα να σηκωθείτε από το γραφείο σας!

Ήρθε η ώρα να σηκωθείτε από το γραφείο σας!
Photo: Ingram Publishing

Μην αφήσετε το καθισιό να καταστρέψει την υγεία σας.

Δεν είναι διόλου σπάνιες περιπτώσεις επιχειρηματιών και στελεχών που κάθονται στο γραφείο τους για 10 ή 12 (ή και περισσότερες) ώρες, αποφασισμένοι να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Αν και η σκληρή δουλειά συνήθως οδηγεί σε επιχειρηματική επιτυχία, η υπερβολικά καθιστική ζωή στο γραφείο μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι όταν κάποιος κάθεται πολλές ώρες, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, και κάποιων μορφών καρκίνου.

Γι’ αυτό καθίσταται απαραίτητη η κίνηση μέσα στον εργασιακό χώρο. Ιδού πέντε απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κινείστε ενώ εργάζεστε.

1. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο κάθεστε

Η νέα τάση στο γραφείο είναι να κινείστε ενώ κάθεστε, με το κάθισμα ‘swopper chair’. Σωρευτικά, η κίνηση ενώ κάθεστε έχει θετική επίδραση στην υγεία σας βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεσή σας, την πνευματική σας διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειάς σας.

2.Περπατήστε ενώ μιλάτε

Μιλήστε στο τηλέφωνο ενώ περπατάτε στο γραφείο σας. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για τη φυσική σας κατάσταση, αλλά και για τη διαχείριση του στρες.

3. Κινηθείτε κάθε ώρα

Κάθε μια ώρα στη δουλειά, σηκωθείτε από το κάθισμά σας και πηγαίνετε στο κοντινότερο φωτοτυπικό ή πάρτε ένα ποτήρι νερό από την κουζίνα. Μια υπενθύμιση στο κινητό σας κάθε ώρα θα ήταν πολύ χρήσιμη για το σκοπό αυτό.

4. Κάντε 10λεπτα διαλείμματα για άσκηση

Μπορεί να είναι δύσκολο για επιχειρηματίες να βρουν χρόνο για ένα πλήρες μισάωρο φυσικής άσκησης ή για μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Εναλλακτικά, λοιπόν, προσπαθήστε να κάνετε 10λεπτα διαλείμματα και να ασκηθείτε στο γραφείο σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε εξεζητημένα πράγματα: μερικά stand-ups, push-ups και ασκήσεις με τους ώμους και τα πόδια σας αρκούν.

5. Αλλάξτε τις συμπεριφορές σας

Βρείτε τρόπους να κινείστε χωρίς προσπάθεια και χωρίς να αλλάζετε τις δραστηριότητές σας. Για παράδειγμα, παρκάρετε το αμάξι στο τέρμα του πάρκινγκ και περπατήστε μέχρι την είσοδο. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Μην πάτε στην αρχειοθήκη τσουλώντας την καρέκλα σας, αλλά σηκωθείτε και περπατήστε. Και βέβαια, σηκωθείτε και πηγαίνετε στο γραφείο του συναδέλφου σας αντί να του στείλετε ένα email.