Ισπανία, Αυστρία και Λετονία ενέκριναν το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Ισπανία, Αυστρία και Λετονία ενέκριναν το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Η σειρά περνά αύριο στην Γερμανία και την Ολλανδία.

Όπως αναμενόταν, το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Υπέρ της έγκρισης του προγράμματος τάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των 322  βουλευτών, με τις αρνητικές ψήφους να περιορίζονται στις 20.

Η συμφωνία, υπέρ της οποίας τάσσονταν η συντηρητική συμπολίτευση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από 297 μέλη του κοινοβουλίου, έναντι 20 ψήφων κατά. Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο τάχθηκε εναντίον της.

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα, πάντως, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την υλοποίηση του προγράμματος. «Υπάρχουν τρία μαθήματα που μπορούμε να εξάγουμε από την ελληνική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, σε μία ομιλία που έλαβε τον χαρακτήρα μηνύματος προς την ισπανική κοινή γνώμη. «Κατ΄αρχήν, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το εμπόδιο (των μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν πλάνες (…). Τέλος, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος».

Η συμβολή της Ισπανίας στο τρίτο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων που θα δανείσουν οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα.

Αν και δεν εκπροσωπείται στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Ποδέμος επέκρινε έντονα τον ρόλο της ισπανικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία υποχρεώθηκε να συμφωνήσει σε νέες δημοσιονομικές περικοπές παρά τη θέλησή της.

Πέρα από την Ισπανία, το νέο ελληνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε από τα Κοινοβούλια της Αυστρίας και της Λετονίας.

Η σειρά περνά την Τετάρτη στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να δώσει και αυτό το πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, κρίσιμη αναμένεται και η απόφαση του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, που επίσης αποφασίζει αύριο.