Ισπανική λιτότητα με «άρωμα γυναίκας»

Ισπανική λιτότητα με «άρωμα γυναίκας»

Ποια είναι η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, που το Βερολίνο καλοβλέπει για την διαδοχή του πρωθυπουργού Ραχόι.

Είναι 43 ετών, μελαχρινή, έχει μεγάλα καστανά μάτια και της αρέσουν τα τακούνια. Στο γραφείο της, στο Παλάτι Μονκλόα, το γραφείο της κοσμεί μία φωτογραφία της πλάι στη νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ. Μπορεί εμφανισιακά να απέχουν έτη φωτός, φαίνεται όμως ότι η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία βάλθηκε να της μοιάσει!

Υπάρχουν άλλωστε πολλά που τις συνδέουν. Κατά έναν παράδοξο τρόπο, η Σοράγια παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα της, την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι είναι αυτή που κάθε Παρασκευή ανακοινώνει την μία μετά την άλλη στον λαό τις… λυπητερές από την οικονομική κρίση.

Σήμερα, είναι το πιο νεαρό μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας και η πιο ισχυρή γυναίκα σε ολόκληρη τη χώρα -φυσικό κι επόμενο, καθώς έχει συγκεντρώσει πια στα χέρια της πρωτοφανείς υπερεξουσίες. Είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μαδρίτης, υπουργός Προεδρίας -αρμόδια για την συντονισμό των υπουργείων, τις σχέσεις με την αντιπολίτευση και τις μυστικές υπηρεσίες- κι εκπρόσωπος του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) στη Βουλή.

Τώρα, οι φήμες οργιάζουν ότι σύντομα θα γίνει και η πρώτη στα χρονιά γυναίκα πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντικαθιστώντας τον «βουτηγμένο» στα σκάνδαλα μέντορά της στην πολιτική, Μαριάνο Ραχόι. Στις αρχές Αυγούστου, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έσπευσε μάλιστα να τις δώσει άτυπα το χρίσμα. Η ίδια και το κλυδωνιζόμενο από τα σκάνδαλα διαφθοράς ΡΡ έσπευσαν με μισόλογα να το διαψεύσουν.

Διαβάστε ακόμη: Ο «εξαπατημένος» Μαριάνο Ραχόι

Όμως, το «νερό» φαίνεται ότι έχει μπει στο «αυλάκι». Κατά το… γλώττα λανθάνουσα, ο υπουργός Δικαιοσύνης την αποκάλεσε τις προάλλες «πρόεδρε» στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας μίνι σάλο στη Μαδρίτη. Ταυτόχρονα, οι εν δυνάμει εσωκομματικοί της αντίπαλοι πέφτουν πλέον σαν τις μύγες!

Την περασμένη εβδομάδα, κάηκε το «χαρτί» του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας και μέχρι σήμερα ισχυρού «δελφίνου» για την ηγεσία του ΡΡ, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, όταν στον εγχώριο Τύπο κυκλοφόρησαν πρώτη μούρη φωτογραφίες του με έναν γνωστό στα μέρη του λαθρέμπορο τσιγάρων.

Χθες, εν τω μεταξύ, το έτερο γνωστό ως «Ραχοϊ-κόριτσο» (λόγω των άριστων σχέσεών της με τον Ισπανό πρωθυπουργό), η γενική γραμματέας του ΡΡ, Ντολόρες Κοσπεδάλ, έζησε μία από τις πιο εξευτελιστικές στιγμές της πολιτικής καριέρας της. Μέσα σε έναν κλοιό διαδηλωτών που της ζητούσαν να παραιτηθεί, πέρασε το κατώφλι των ανακριτικών αρχών για να καταθέσει γύρω από το μέγα σκάνδαλο «Μπάρθενας», που -όπως δεκάδες άλλα στελέχη της ισπανικής κεντροδεξιάς- την έχει στιγματίσει.

Όμως, απ’ όλα αυτά τα τρομερά και ζοφερά, η Σοράγια έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας. Το όνομά της δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στο σκάνδαλο με τις παχυλές μίζες επιχειρηματιών στο ΡΡ.  Κι αυτό και μόνον το στοιχείο -υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές-  αποτελεί τώρα ένα πολύ ισχυρό ατού για την πρωθυπουργοποίησή της. Όχι ότι δεν έχει κι άλλα.

Διαβάστε ακόμη: Μαριάνο Ραχόι: «Δεν παραιτούμαι, εξαπατήθηκα»!

Έξυπνη, δραστήρια, ξεκίνησε από νομικός σύμβουλος του κράτους κι εξελίχθηκε στον πιο πιστό «στρατιώτη» του Ραχόι, έστω κι από σπόντα. Στα 28 της, παντελώς άπειρη τότε με την πολιτική, προσελήφθη το 1999 στο πι και φι ως νομική του σύμβουλος, όταν ο Μαριάνο ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αθνάρ. Έκτοτε δεν έφυγε ποτέ από το πλάι του, ακόμη κι όταν γέννησε τον γιο της. Την βραδιά της εκλογικής νίκης του ΡΡ, τον Νοέμβριο του 2011 -μόλις εννέα μήνες μετά την γέννα- η Σοράγια ήταν παρούσα στο μπαλκόνι του αρχηγείου του ΡΡ, πανηγυρίζοντας μαζί με τον μέντορά της την πρωθυπουργοποίηση του.

Τώρα, που οι φήμες τη θέλουν να του παίρνει την «καρέκλα», το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορεί να σηκώσει στους μικρούς ώμους της το βάρος μίας πάλαι ποτέ ισχυρής -4ης μεγαλύτερης στην Ευρωζώνη– οικονομίας που τώρα καταρρέει, αλλά κι ενός παραδοσιακού κόμματος εξουσίας που καταβαραθρώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Μέχρι σήμερα, η Σοράγια δεν έχει ουσιαστικά αναμετρηθεί στα ίσα με την κοινή γνώμη, στις κάλπες. Ενώ εκτιμάται ότι δεν έχει προλάβει να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στην κομματική βάση του ΡΡ στην ισπανική περιφέρεια.

Σε μια μικρή «προθέρμανση» αυτών των σχέσεων -αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ- θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ραχόι και να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης, με τις ευλογίες της άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΡΡ, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015.

Τι σκέφτεται η ίδια για όλα αυτά; «Δεν θέλω να γίνω πρόεδρος κανενός, ούτε καν στην κοινότητά μου», είχε πει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της. «Δεν επιδιώκω εξουσία για την εξουσία. Αντίθετα, θέλω να αλλάξω τα πράγματα. Ιδεαλίστρια; Θα έλεγα καλύτερα ρεαλίστρια, όμως ο ιδεαλισμός είναι κι αυτός στους στόχους μου». Κυριακή κοντή γιορτή, που λένε…