Είστε εθισμένος με το κινητό σας; Το «Hold» σας βοηθάει να απεξαρτηθείτε

Είστε εθισμένος με το κινητό σας; Το «Hold» σας βοηθάει να απεξαρτηθείτε

Η εφαρμογή που «κλειδώνει» το κινητό σας και σας ανταμείβει με πόντους κάνει θραύση παγκοσμίως- Αποκλειστικά στο Fortune o ιδρυτής της. 

Συναντήσαμε τον Vinoth Vinaya στη Νορβηγία και μας μίλησε για την πλατφόρμα που θεωρείται το «next big thing» στο χώρο της τεχνολογίας.
Πόσες φορές έχετε ευχηθεί η μέρα να είχε παραπάνω από 24 ώρες για να προλάβετε να κάνετε όλα τα πράγματα που έχετε προγραμματίσει; Έχετε όμως σκεφτεί ότι σε πολλές περιπτώσεις φταίτε και εσείς οι ίδιοι που δεν αξιοποιείτε σωστά το χρόνο σας και ασχολείστε με ανούσια πράγματα, αντί να τελειώσετε αυτά που έχετε αναλάβει; Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε γνωστή εταιρεία κινητών τηλεφώνων προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι άκρως εξαρτημένοι από τα κινητά τους. Ειδικότερα το 44% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Huawei, παραδέχτηκε πως έχει το smartphone μαζί του για περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως, ενώ το 27% αποκάλυψε ότι το χρησιμοποιεί ενεργά για 3-4 ώρες.

Το 37% των Ελλήνων παίρνει το κινητό του στο μπάνιο, το 25% το έχει μαζί του ακόμα και όταν κάνει μπάνιο και το 41% δεν το αποχωρίζεται ούτε στην κουζίνα. Αυτά για τους ενήλικες! Τί γίνεται όμως με τα μικρότερης ηλικίας άτομα; Πόσο συγκεντρωμένοι μπορούν να είναι οι φοιτητές και οι μαθητές, όταν διαβάζουν και η προσοχή τους αποσπάται κάθε φορά που λαμβάνουν ένα μήνυμα, μια ειδοποίηση στα social media ή ένα e-mail;

Την απάντηση έρχονται να δώσουν πέντε Νορβηγοί οι οποίοι δημιούργησαν μια εφαρμογή που «κλειδώνει» το κινητό σας, ενόσω εσείς ασχολείστε με κάτι άλλο. Μα καλά, θα αναρωτηθεί κανείς, θα πρέπει να κατεβάσω μια εφαρμογή για να το κάνω αυτό; Κι όμως η εφαρμογή HOLD κάνει θραύση στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί σας κρατά μακριά από τον πειρασμό του να περιηγηθείτε άσκοπα στο διαδίκτυο, αλλά επειδή σας επιβραβεύει με τα αγαπημένα σας brands.

«Συνδέοντας τους σπουδαστές και τις επιχειρήσεις σε μια πλατφόρμα δύο όψεων, δημιουργείται αξία και για τις δύο πλευρές. Οι σπουδαστές αυξάνουν την εστίαση και τις επιδόσεις τους στο σχολείο και λαμβάνουν ανταμοιβή γι ‘αυτό, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ένα ισχυρό κανάλι και πολύ θετική έκθεση» λέει ο Vinoth Vinaya, ένας εκ των συνιδρυτών του HOLD σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortune Greece.

Ανταμοιβή με κουπόνια με από τα αγαπημένα σας brands

Όταν οι χρήστες επιθυμούν να συγκεντρωθούν, απλώς ενεργοποιούν την εφαρμογή Hold και για κάθε 20 λεπτά που περνούν χωρίς να χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ανταμείβονται με 10 πόντους. Αν ο χρήστης εγκαταλείψει την εφαρμογή «HOLD» για να ελέγξει ένα μήνυμα, να συνδεθεί μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, η εφαρμογή κλείνει και επαναρυθμίζεται ο μετρητής σημείων για τη συγκεκριμένη περίοδο λειτουργίας. Όταν συγκεντρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός πόντων, μπορεί να εξαργυρώνεται για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών εντός της αγοράς της εφαρμογής. Οι ανταμοιβές παρέχονται από συνεργάτιδες εταιρείες και μπορεί να περιλαμβάνουν από οικονομικά βραβεία, εισιτήρια κινηματογράφου ή κουπόνια Amazon. Οι πόντοι εξαργυρώνονται με τη μορφή ενός κουπονιού QR code, το οποίο μπορεί να σαρωθεί στα checkouts των συμμετεχόντων λιανοπωλητών.

Εκτός από τις ανταμοιβές, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τη δική τους πορεία «απεξάρτησης» σε σχέση με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, προκειμένου να οικοδομήσουν μια ενθαρρυντικά ανταγωνιστική εμπειρία.

«Ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το HOLD κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μας στη Νορβηγία το 2016. Ως σπουδαστές συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολο ήταν να χάσουμε την εστίασή μας σε έναν μεγάλο αριθμό εισερχόμενων μηνυμάτων και ειδοποιήσεων που εμφανιζόταν διαρκώς στα κινητά μας. Παρόλο που γνωρίζαμε τα πλεονεκτήματα του να μένουμε μακριά από το τηλέφωνο, δεν ήταν αρκετό εύκολο να το εφαρμόσουμε στην πράξη» αναφέρει ο Vinoth.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά αφού μέχρι στιγμής, χάρη στην εφαρμογή HOLD έχουν αξιοποιηθεί για μελέτη 500.000 ώρες με τον Vinoth να υπογραμμίζει πως οι μαθητές αγαπούν το προϊόν. Εξίσου υποστηρικτική όμως είναι και η ακαδημαϊκή κοινότητα που υποστηρίζει μέσω των δικών της καναλιών επικοινωνίας το Hold, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιου είδους κίνητρα ενισχύουν την εμπλοκή στην τάξη.

«Το κοινό – στόχος είναι σήμερα οι φοιτητές, ωστόσο, διερευνάμε την ιδέα του ανοίγματος της εφαρμογής για όλους. Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική χρήση του smartphone είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, σε όλες τις υλικίες».

Ο Vinoth τονίζει πως πρόκειται για ένα νέο οικοσύστημα, στο οποίο κάθε εβδομάδα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές εταιρείες, γεγονός που ενισχύει τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων, βλέπουμε την Apple και την Google να ενώνουν τις δυνάμεις τους κινούμενες προς αυτή την κατεύθυνση. « Είμαστε ευτυχείς να δούμε αυτή την εξέλιξη, καθώς πιστεύουμε ότι μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα. Με το HOLD θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω αυτό το οικοσύστημα μέσω του gamification και της θετικής παρακίνησης για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά. Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με την τεχνολογία» προσθέτει.

Founders of HOLD app that rewards kids for studying. Photographed for the Times by Michael Leckie, 8th March 2018
Founders of HOLD app that rewards kids for studying. Photographed for the Times by Michael Leckie, 8th March 2018
Founders of HOLD app that rewards kids for studying. Photographed for the Times by Michael Leckie, 8th March 2018.

Χρηματοδότηση 550.000 δολάρια και ψήφος εμπιστοσύνης από Coca-Cola και Microsoft

Τα φώτα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα πάνω στην ομάδα του HOLD, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση 550.000 δολαρίων και να κλείσει συμφωνίες με 31 νορβηγικά και διεθνή brands, μεταξύ των οποίων Coca-Cola, Microsoft, Danske Bank, Norsk-tipping, MobilePay, και 20th Century Fox. Μάλιστα οι ιδρυτές ισχυρίζονται ότι μόνο τους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του HOLD, την εφαρμογή «κατέβασαν» 50.000 άτομα. Το 40% των χρηστών είναι φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης και ο αριθμός των χρηστών σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία ανέρχεται σε 130.000.

Μιλώντας για την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο Vinoth εκφράζει την άποψη πως για να επωφεληθούμε πραγματικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με ισορροπημένο τρόπο. Υπάρχουν ήδη στοιχεία για το πώς η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας επηρεάζει την παραγωγικότητα, την ψυχική υγεία και την ικανότητα οικοδόμησης διαπροσωπικών σχέσεων. Επομένως αναφέρει πως κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών γύρω από τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τεχνολογία.

Όσο για το αν είναι ικανοποιημένος από το νορβηγικό οικοσύστημα για τις startups, παραδέχεται πως έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, προωθώντας καταπληκτικές εταιρείες όπως το Unacast, το Kahoot! και η Xeneta. Προσθέτει πως κυβερνητικοί οργανισμοί όπως η Innovation Norway και το Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας παρέχουν σε επιχειρήσεις με πολύτιμους πόρους, μεταξύ των οποίων, χρηματοδότηση, καθοδήγηση και διεθνή προγράμματα επιτάχυνσης. Επιπλέον, τα ιδιωτικά incubators , όπως το Startuplab στο Όσλο, έχουν ωθήσει το οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε νέα ύψη.

«Εάν ήταν ένα πράγμα που θα ήθελα να αλλάξω, αυτό θα ήταν οι κανονισμοί γύρω από τη δυνατότητα που έχουν οι εργαζόμενοι να είναι παράλληλα και μέτοχοι στις εταιρείες. Θα ήταν ευκολότερο για τις εταιρείες να χρησιμοποιούν share options για να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα» καταλήγει ο Vinoth.