Iσχυρή χρονιά πωλήσεων νέων οχημάτων η περσινή στις ΗΠΑ – Γιατί θα είναι «δύσκολο» το 2024

Iσχυρή χρονιά πωλήσεων νέων οχημάτων η περσινή στις ΗΠΑ – Γιατί θα είναι «δύσκολο» το 2024
DETROIT, MICHIGAN, USA - SEPTEMBER 16: A Jeep Gladiator Rubicon runs the Jeep Track at the North American International Auto Show, now open to the public at the Huntington Place in Detroit, Michigan. This year's event showcases the latest models from auto manufacturers around the globe. With a large focus on electric vehicles from major manufacturers like Ford, GM, Stellantis, Toyota and more, the auto show also features innovative concept designs like Alef's flying car.features innovative concept designs like Alef's flying car. Adam J. Dewey / Anadolu Agency (Photo by Adam J. Dewey / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Τα υψηλά επιτόκια «πληγώνουν»τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι πωλήσεις νέων οχημάτων στις ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκαν κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό το 2023 λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για crossover SUV και pickup φορτηγά, αλλά οι αναλυτές φοβούνται ότι το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο, με τα υψηλά επιτόκια να μειώνουν τη ζήτηση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή τους για να συμβαδίσουν με την αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για νέα οχήματα για προσωπική μετακίνηση μετά την πανδημία, αλλά η ζήτηση πρόκειται να μειωθεί λόγω διαφόρων παραγόντων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Cox Automotive χαρακτήρισε το 2023 «μια εκπληκτικά ισχυρή χρονιά πωλήσεων», αλλά πρόσθεσε ότι «οι υψηλές τιμές των οχημάτων και τα υψηλά επιτόκια παραμένουν ο… Γκρίντς της βιομηχανίας αυτή τη στιγμή και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος».

Οι έμποροι αυτοκινήτων έπρεπε να προσφέρουν γενναιόδωρα κίνητρα και εκπτώσεις τον Δεκέμβριο για να εκκαθαρίσουν παλαιότερα αποθέματα.

Οι πωλήσεις για το σύνολο του έτους 2023 αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 12% σε περίπου 15,5 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την Cox. Οι σύμβουλοι J.D. Power και GlobalData έχουν προβλέψει αύξηση 13,2% για την περίοδο αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά νέων οχημάτων», ανέφερε η J.D. Power σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να αναφέρουν αύξηση των πωλήσεων του 2023 από την Τετάρτη, με την General Motors να αναμένεται να διατηρήσει το στέμμα της ως η αυτοκινητοβιομηχανία με τις περισσότερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπροστά από την ιαπωνική αντίπαλο Toyota Motor, σύμφωνα με την Cox.

Η ιδιοκτήτρια της Jeep, Stellantis, ωστόσο, θα μπορούσε να αναφέρει πτώση των πωλήσεων κατά 1,4% πέρυσι.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να έχουν επίσης αυξηθεί. Η ηγέτιδα Tesla ανέφερε αύξηση περίπου 38% στις παραδόσεις του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αυτοκινητοβιομηχανία την Τρίτη.

«Οι πωλήσεις των EVs συνεχίζουν να αυξάνονται… απλά όχι με τον αστρονομικό ρυθμό που είδε ο κλάδος τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η AutoForecast Solutions.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: