JPMorgan: Αποζημίωσε με 36 εκατ. δολ. τον επικεφαλής Jamie Dimon για το 2023

JPMorgan: Αποζημίωσε με 36 εκατ. δολ. τον επικεφαλής Jamie Dimon για το 2023
Photo:
Οι αποδοχές του είναι οι υψηλότερες όλων των εποχών για το στέλεχος της Wall Street

Με 36 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωσε για τη χρήση του 2023 τον επί χρόνια διευθύνοντα σύμβουλό Jamie Dimon η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase.

Πρόκειται για αύξηση 4% σε σχέση με  το προηγούμενο έτος και τη μεγαλύτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ. Η αύξηση των αποδοχών για τον Dimon, ο οποίος ηγείται του επενδυτικού από τα τέλη του 2005, έρχεται μετά από ένα έτος κατά το οποίο η τράπεζα ανέφερε κέρδη ρεκόρ, ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ήταν σημαντικά πιο κερδοφόρα από τις ανταγωνίστριές της. 

«Η ετήσια αποζημίωση για το 2023 αντανακλά τη διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Dimon, με ανάπτυξη σε όλους τους κορυφαίους κλάδους της αγοράς, οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ και ισολογισμό φρουρίου» δήλωσε η JPMorgan σε ρυθμιστική κατάθεση την Πέμπτη. 

Η αμοιβή των 36 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Dimon, 67 ετών, αυξημένη από τα 34,5 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε το 2022, περιλαμβάνει βασικό μισθό 1,5 εκατ. δολ. και μπόνους 34,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταβάλλεται σε μετοχές.

Πόσα έχουν λαμβάνειν τα κορυφαία στελέχη

Τα κορυφαία στελέχη της τράπεζα που βρίσκονται κοντά στον Dimon έλαβαν επίσης αυξήσεις στις αποδοχές τους πέρυσι. Ο μισθός του προέδρου της JPMorgan Daniel Pinto αυξήθηκε κατά περίπου 5% στα 30 εκατ. δολάρια. Η Jennifer Piepszak και η Marianne Lake, συν-επικεφαλής των  επιχειρήσεων που θεωρούνται ως οι επικρατέστερες υποψήφιες για να αντικαταστήσουν κάποια μέρα τον Ντίμον, αμφότερες αμείφθηκαν με 18,5 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά σχεδόν 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο Dimon βρίσκεται συχνά στην κορυφή της λίστας των υψηλότερα αμειβόμενων διευθύνοντων συμβούλων στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του περιουσία σε περίπου 1,9 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε μετοχές της JPMorgan.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Dimon δεν πούλησε καμία από τις μετοχές της JPMorgan. Αλλά πέρυσι δήλωσε ότι σχεδίαζε να πουλήσει ένα κομμάτι των μετοχών του, το οποίο κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης θα του απέφερε περισσότερα από 140 εκατ. δολάρια.

Η αμοιβή του στην JPMorgan αποτέλεσε κατά καιρούς ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους μετόχους. Πριν από δύο χρόνια, οι επενδυτές διαφώνησαν με μια εφάπαξ ειδική αμοιβή του Dimon, η οποία προβλεπόταν να ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια για πολλά χρόνια.

Η πλειοψηφία των μετόχων κατέληξε να ψηφίσει κατά του σχεδίου αμοιβής για πρώτη φορά σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία, κατά την ετήσια συνέλευση των επενδυτών της τράπεζας το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: