Και εγένετο τρίτος ελληνικός μονόκερος: Στην αμερικανική Cadence η BETA CAE Systems αντί 1,24 δισ.

Και εγένετο τρίτος ελληνικός μονόκερος: Στην αμερικανική Cadence η BETA CAE Systems αντί 1,24 δισ.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η «φωλιά» των ελληνικών μονόκερων, των startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ., αριθμεί ήδη τρεις ενοίκους

Αν μη τι άλλο, το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα, ενώ το 2024 τα σύννεφα ολοένα και πληθαίνουν, με την επενδυτική αμφιθυμία να πλήττει και την ελληνική αγορά. Ωστόσο οι ελληνικές startups δεν υποστέλλουν τη σημαία. Άκρως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η «φωλιά» των ελληνικών μονόκερων, των startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ., αριθμεί ήδη τρεις ενοίκους, και ελπίζουμε η συνέχεια να είναι ανάλογη…

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική Cadence προχωρά στην εξαγορά της ελληνικής BETA CAE Systems αντί 1,24 δισεκ. δολ. Η ΒΕΤΑ CAE Systems International AG ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί ως και σήμερα την παραγωγική της βάση στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος και CEO είναι ο Στέφανος Χατζηαγγελίδης και αποτελεί γέννημα ομάδας μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ίδρυσαν την εταιρεία το 1999, με τον όμιλο σήμερα να έχει 13 θυγατρικές, από την Ινδία και την Κίνα, μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία.

Η ΒΕΤΑ CAE έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 90 εκατ. δολάρια και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει θεωρούνται συμπληρωματικά των έργων που υλοποιεί η Cadence. Το λογισμικό της χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάλυση σχεδίων σε βιομηχανίες αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής, όπως η Honda Motor Co (7267.T), η General Motors (GM.N) και η Lockheed Martin (LMT.N).

Σύμφωνα με το Reuters, η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί ως εξής: Η αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια θα πληρώσει περίπου 744 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Η συμφωνία BETA CAE αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους και η Cadence αναμένει ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδά της το 2024, ανέφερε η Cadence σε δήλωση της μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς.

Έτσι, η BETA CAE γίνεται ο τρίτος ελληνικός μονόκερος μετά την Blue Ground και τη Viva Wallet.

Ποια είναι η Cadence

Ως ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς λογισμικού που χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό ημιαγωγών, η Cadence βοηθά τους κατασκευαστές ημιαγωγών να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ για να σχηματιστούν πολύπλοκα κυκλώματα.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο ρέει ο αέρας γύρω από τους κινητήρες τζετ, μεταξύ άλλων χρήσεων. 

Η συμφωνία Cadence που ανακοινώθηκε την Τρίτη έρχεται αφότου ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εταιρείας, η Synopsys, δήλωσε ότι θα δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Ansys, έναν άλλο κατασκευαστή λογισμικού φυσικής ανάλυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: